EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Έκθεση Φωτογραφίας Parallel Voices

Πληροφορίες event

Parallel Voices

Στράτος Μαραγκός, "-2"
-2, δύο επίπεδα κάτω από το έδαφος στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζομαι ως χημικός, είναι ο χώρος όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα ιατρικά αρχεία των ασθενών, μεταξύ των εγκαταλελειμμένων οργάνων, των άχρηστων υλικών και όλων των αντικειμένων και συσκευών που τα τμήματα απορρίπτουν.

Υπάρχουν αρκετές ιστορίες σχετικά με το -2: κλέφτες που έχουν κρυφτεί ή κρύβουν το κυνήγι τους εκεί, άστεγοι και μετανάστες που κοιμούνται εκεί, τρωκτικά και έντομα που κατοικούν στο μέρος. Το -2 έχει πλημμυρίσει πολλές φορές και έχουν καταστραφεί πολλά αρχεία. Το προσωπικό κατεβαίνει εκεί απρόθυμα, σχεδόν με φόβο και ποτέ μόνο.

Με αυτό το έργο δεν ενδιαφέρομαι να παρουσιάσω αυτό που πραγματικά μοιάζει να είναι το -2. Αντιθέτως, θα ήθελα να αποκαλέσω την ατμόσφαιρα ενός τόπου που εγχύθηκε με μυστήριο και μυστικότητα. Φωτογραφίζω όχι μόνο τα αρχεία που έχουν κατατεθεί εκεί αλλά και τα πράγματα που έχουν βρεθεί ή σχετίζονται με αυτό το μέρος. Φαίνεται ότι το -2 χρησιμεύει περισσότερο ως ένα πέρασμα πριν από την ολική καταστροφή αυτών των υλικών παρά ως ένα μέρος όπου αποθηκεύονται προσωρινά και κρύβονται σε κατάσταση στάσης.

Αναμένοντας την αναπόφευκτη και απαίσια τύχη τους να γίνουν πολτός, αυτά τα αρχεία είναι ανοικτά για μελλοντική ερμηνεία. Η νοσταλγική ώθηση προς τα εγκαταλελειμμένα ιατρικά αρχεία προκαλεί όχι μόνο τη μικρή πιθανότητα ότι αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα αγαπημένο πρόσωπο αλλά και την ψυχαναγκαστική επιθυμία μας να τα διασώσουμε και, μέσω αυτών, την ύπαρξή μας - αποτρέποντας την λησμοσύνη και την παύση της εξαφάνισης των πραγμάτων. Παρόλο που για όσους έχουν πεθάνει, τα ιατρικά τους αρχεία είναι αυτά που παραμένουν.

Karla Guerrero, "Berta"
Η μνήμη μας είναι η συνοχή μας, η λογική μας, η αίσθηση μας, ακόμα και η δράση μας. Χωρίς αυτή δεν είμαστε τίποτα... Η φαντασία και τα όνειρά μας εισβάλλουν για πάντα τις αναμνήσεις μας, και αφού όλοι είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε στην πραγματικότητα των φαντασιών μας, καταλήγουμε να μεταμορφώνουμε τα ψέματά μας σε αλήθειες ». Luis Bunuel: Η τελευταία πνοή, 1985 σελ. 3 

Η Berta, είναι η ζωή μιας γυναίκας ως συζύγου, μητέρας και γιαγιάς. Ένα παρελθόν που δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτές τις μέρες και ακόμα ένα παρελθόν που αρχίζει να διαγράφεται.

Αφιερώνω αυτό το έργο στα περισσότερα από 44 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο που έχουν πληγεί από ασθένειες όπως το Alzheimer και τις ασθένειες άνοιας και στους φροντιστές τους που είναι κοινώς γνωστοί ως οικογένεια.

Γιάννης Ζινδριλής, "Greek Homeless National Team"
Η σειρά "Greek Homeless National Team" αποτελείται από φωτογραφίες οι οποίες καταγράφουν δραστηριότητες της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αστέγων. 
Η σειρά παρακολουθεί τις αποστολές σε ένα είδος backstage, κυρίως κατά το στήσιμο των προσωρινών γηπέδων και το παρασκήνιο γύρω από αυτό, όπως επίσης και κατά την δραστηριότητα που ακολουθεί το τέλος των αγώνων, δηλαδή πριν και μετά το ίδιο το γεγονός.
Οι εικόνες κινούνται στο πλαίσιο της φωτογραφίας ντοκουμέντου, ενός φωτογραφικού είδους που παράγει ξεκάθαρες και ακριβείς αναπαραστάσεις ανθρώπων, χώρων και γεγονότων.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το 2016 έως το 2018 κατά την διάρκεια των αποστολών σε τρία παγκόσμια κύπελλα στη Γλασκώβη, στο Όσλο, και στην πόλη του Μεξικού καθώς και στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κοινωνικού Ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι του 2018 στο Γκρατς. Επίσης κατά την περιοδεία της εθνικής αστέγων σε προσφυγικούς καταυλισμούς την περίοδο 2016-2017.
Στην πρωτοβουλία κοινωνικού ποδοσφαίρου συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φυλής και ποδοσφαιρικού ταλέντου που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές (άστεγοι, πρόσφυγες, συνάνθρωποί μας που είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης κ.λπ.). 
Η Εθνική Αστέγων είναι ενταγμένη στην πρωτοβουλία κοινωνικού ποδοσφαίρου "Γκολ στη Φτώχεια" του περιοδικού δρόμου "Σχεδία".