EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Ευτυχία Πρίντζου, Η επιστροφή

Πληροφορίες event

Το θεατρικό έργο του Βασίλη Κονταξή «Ευτυχία Πρίντζου, Η επιστροφή» ανεβαίνει στο θέατρο Καμπέρειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή», σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕΘΕ. Ιωαννίνων. 

Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:15). 
Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά, είναι ένας θεατρικός μονόλογος εμπνευσμένος από τη ζωή της γιαννιώτισσας φιλολόγου Ευτυχίας Πρίντζου, η οποία εκτελέστηκε πριν από 70 χρόνια (το 1948) στο Σταυράκι μαζί με άλλους συμπολίτες της μετά από μία δίκη-παρωδία. 

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο συγγραφέας, τη μουσική ο Δημήτρης Υφαντής, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Άρτεμις Αγαθοπούλου και τους φωτισμούς ο Πάνος Ευαγγέλου. 
Ερμηνεύει η ηθοποιός Γιολάντα Καπέρδα. 
Θα δοθούν δέκα συνολικά παραστάσεις, από 28 Σεπτεμβρίου έως και 7 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 21:15.
 
Τιμές εισιτηρίων 
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Ανέργων: 3 ευρώ. 
Προπώληση εισιτηρίων: Χαρτέξ-Κεντρική πλατεία. 
Κρατήσεις θέσεων: 6989696453, 2651025670

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η περίπτωση της Ευτυχίας Πρίντζου υπήρξε ξεχωριστή.

Η Ευτυχία Πρίντζου ήταν κόρη του αρχίατρου Ιωαννίνων Ιωάννη Πρίντζου και γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1915.

Μαθήτρια της Ζωσιμαίας Σχολής, αποφοίτησε με άριστα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα Γιάννενα διορίστηκε ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο Θηλέων. Ως καθηγήτρια ανέλαβε πλούσιο κοινωνικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό έργο, ενώ πρωταγωνίστησε στα πρώτα δειλά βήματα που έκαναν οι γυναίκες της πόλης προς την χειραφέτησή τους κατά τον Μεσοπόλεμο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1940, προσέφερε τις υπηρεσίες της ως εθελόντρια νοσοκόμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Οργανωμένη στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ το προνόμιο να γνωρίζει γερμανικά της επέτρεψε να συγκεντρώσει πολύτιμες πληροφορίες. Συνελήφθη από τους Ναζί και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου στη Βαυαρία. Επήλθε όμως η Απελευθέρωση και επέστρεψε στα Γιάννενα. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η επιστροφή της στην εργασία της, ούτε στη θέση που κατείχε στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Αναδείχθηκε σε Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., με αποτέλεσμα να τεθεί σε παρακολούθηση από τις αρχές από το 1946. Τον Απρίλιο του 1948 συνελήφθη ως βασική υπεύθυνη σύνταξης και διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων και προκηρύξεων κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Στο έκτακτο στρατοδικείο που την δίκασε και μετέπειτα την καταδίκασε, κράτησε μια περήφανη στάση. Απέναντί της ως μέλος του δικαστηρίου ήταν και ο Λοχαγός Στυλιανός Παττακός, μελλοντικός πραξικοπηματίας, που συνυπέγραψε την καταδίκη της.

Πριν εκτελεστεί η Ευτυχία Πρίντζου δήλωσε: «Εύχομαι να είμαι το τελευταίο θύμα αυτή της αδελφοσφαγής και η αγάπη και η ειρήνη να βασιλέψει στην πατρίδα μας».