EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα 1 Αιώνας Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Πληροφορίες event

O Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα και μεγάλωσε στη Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της πόλης άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατρο και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Εργάστηκε στα σημαντικότερα θέατρα της Σουηδίας ανεβάζοντας έργα των Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Λουίτζι Πιραντέλο, Αλμπέρ Καμύ, Τένεσι Ουίλιαμς, Ζαν Ανούιγ, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Άντον Τσέχοφ, αλλά και δικά του. Παράλληλα σκηνοθέτησε μεγάλο αριθμό ταινιών με σενάρια που έγραψε ο ίδιος, με τις οποίες αναδείχτηκε διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Κύρια θέματα των ταινιών του είναι η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον Θεό και η αμφισβήτηση του τελευταίου, η ανάλυση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και η αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Κραυγές και ψίθυροι (Cries and whispers)
Η Κάριν και η Μαρία εγκαθίστανται στο σπίτι της αδελφής τους Άγκνες, η οποία πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο. Μαζί τους μένει και η πιστή υπηρέτριά της Άννα. Ενώ προσπαθούν να συμπαρασταθούν στην ετοιμοθάνατη αδελφή τους, έρχονται στην επιφάνεια θραύσματα του παρελθόντος που αποκαλύπτουν ότι οι ζωές τους είναι γεμάτες ψέματα, υποκρισία και απαγορευμένους έρωτες. Μοναξιά, ενοχές και ζήλια δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους, εμποδίζοντάς τις να πλησιάσουν η μια την άλλη.
Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο σκληρές και πνιγηρές ταινίες του Μπέργκμαν, με την αίσθηση της νοσηρότητας και της διαπλοκής των σχέσεων. Το «Κραυγές και ψίθυροι» είναι γεμάτο εμμονές. Το κόκκινο σηματοδοτεί το θάνατο και το λευκό σου δίνει την αίσθηση της αδράνειας. Οι ήρωες της ταινίας περπατούν νωχελικά χωρίς να αντιλαμβάνονται το χρόνο. Είναι ήδη νεκροί, αλλά δεν το ξέρουν. Οι ψυχές τους έχουν την ανάγκη να φωνάξουν και να βγάλουν όλα αυτά που έχουν μέσα τους, αλλά δεν τολμούν. Το μόνο που κάνουν, περιμένουν να περάσει ο χρόνος και ώσπου να έρθει το τέλος, η μια βασανίζει την άλλη.
Άριστα σκηνοθετημένη, με εκπληκτική φωτογραφία, και χαρακτήρες δουλεμένους ως και την τελευταία λεπτομέρεια. Συνδυασμός χρωμάτων και ήχων, διάλογος που... σπάει κόκαλα και ένα τέλος που σε αφήνει άφωνο. «Κραυγές και ψίθυροι». Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται πρέπει να ψάξεις για να βρεις.
Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται λοιπόν στις κραυγές θανάτου της Άγκνες, αλλά και στους ψιθύρους, την αδυναμία επικοινωνίας δηλαδή ανάμεσα στους υπόλοιπους χαρακτήρες. 
Μια εξαιρετικά ώριμη ταινία όπου ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έκτος από το θαυμάσιο στοχασμό πάνω στον πόνο και το θάνατο, θίγει πολλά από τα αγαπημένα του θέματα όπως ο γάμος, η οικογένεια, η επιστροφή στη μήτρα, η σιωπή του θεού, τα γηρατειά και γενικά το νόημα της ζωής του ανθρώπου σε ένα δρόμο με προδιαγεγραμμένο τέλος. 

Παραγωγή: Σουηδία,1972 
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Χαριέτ Αντερσον, Κάρι Σιλβάν, Ίνγκριντ Τούλιν, Λιβ Ούλμαν.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διακρίσεις: Όσκαρ φωτογραφίας και υποψηφιότητες για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και κουστουμιών. Μεγάλο τεχνικό βραβείο στο φεστιβάλ Καννών. Βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας από την ένωση κριτικών της Νέας Υόρκης. Βραβεία καλύτερης ταινίας και γυναικείας ερμηνείας από την ακαδημία κινηματογράφου της Σουηδίας. Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από την ακαδημία κινηματογράφου της Ιταλίας 

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:15 μ.μ.,

Οικονομική Ενίσχυση: 2 ευρώ
Κουντουριώτου 31, Τηλ. 6945377240
Mail: exavda.group@gmail.com