EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος

Πληροφορίες event

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές με αφιέρωμα στον Ανεξάρτητο Αμερικάνικο Κινηματογράφο. Τέταρτη ταινία του αφιερώματος "Χωρίς μέτρο" (Whiplash) του Ντάμιεν Σαζέλ.

Πέρα από τον παράδεισο (Stranger than paradise)
Το έργο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Ο Νέος Κόσμος» γνωρίζουμε τον Γουίλι ο οποίος είναι ένας Αμερικανός μποέμ ουγγρικής καταγωγής, και τον φίλο του τον Έντι. Κάποια μέρα παρουσιάζεται η ξαδέρφη του Γουίλι, η Εύα από την Ουγγαρία, που μετανάστευσε και τώρα θέλει να πάει στην θεία της στο Κλίβελαντ. Η Εύα μένει για λίγο διάστημα με τον Γουίλι και μετά συνεχίζει το ταξίδι της. Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Ένα χρόνο μετά» ο Γουίλι και ο Έντι αποφασίζουν να επισκεφτούν την Εύα που μένει στην θεία Λότα στο Κλίβελαντ. Στο τρίτο μέρος με τίτλο«Παράδεισος» οι τρεις τους αποφασίζουν να κάνουν μια εκδρομή στην Φλόριντα. Εκεί συμβαίνουν διάφορα γεγονότα και το ταξίδι τους παίρνει απρόβλεπτη τροπή. Ο Γουίλι και ο Έντι χάνουν όλα τους τα χρήματα σε στοιχήματα στον ιππόδρομο. 
Η οικονομική τους κατάσταση είναι απελπιστική, αφού δεν έχουν χρήματα ούτε για να μείνουν αλλά ούτε και για να γυρίσουν πίσω. Την επόμενη μέρα όμως κερδίζουν λίγα χρήματα σε στοιχήματα σε αγώνες δρόμου σκύλων. Γεμάτοι χαρά πηγαίνουν στο ξενοδοχείο για να το πουν στην Εύα. Δεν την βρίσκουν όμως εκεί. Η Εύα έχει πάει βόλτα και συναντά στο δρόμο έναν άγνωστο που, παρεξηγώντας την εκκεντρική ενδυμασία της, νομίζει ότι έχει έρθει καθυστερημένη στο ραντεβού παράδοσης χρημάτων και με εκνευρισμένο τόνο της δίνει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα και φεύγει βιαστικός για να μην τον πιάσουν. Η Εύα γυρίζει πίσω στο ξενοδοχείο με την βαλίτσα, αλλά δεν βρίσκει τους δυο φίλους, που με την σειρά τους έχουν πάει για να αναζητήσουν την Εύα, πιστεύοντας ότι τους παράτησε και έφυγε. Τελικά ο Γουίλι αναζητώντας την Εύα μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που απογειώνεται πριν προλάβει να ξανακατέβει με προορισμό την Ουγγαρία.
Η ταινία αρχικά προοριζόταν για μικρού μήκους 30 λεπτών, την οποία ο Τζάρμους γύρισε το 1982, με φιλμ που είχε περισσέψει από γυρίσματα ταινιών του Βιμ Βέντερς. Η αρχική μικρού μήκους ταινία προβλήθηκε το 1983 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, όπου κέρδισε το βραβείο κριτικών. Δύο χρόνια αργότερα την επέκτεινε και της έδωσε την σημερινή της δομή, με το πρώτο τμήμα (που αποτελούσε την ταινία μικρού μήκους) να μετονομάζεται σε «Ο Νέος Κόσμος» (The New World).

Σκηνοθεσία –Σενάριο-Μοντάζ:  Τζιμ Τζάρμους
Πρωταγωνιστούν: Τζον Λιούρι, Ρίτσαρντ Έντσον, Έστερ Μπάλιντ, Ντάνι Ρόζεν, Σεσίλια Σταρκ
Παραγωγή: Η.Π.Α-Γερμανία, 1984
Διάρκεια: 90 λεπτά

Βραβεία – Διακρίσεις
1984: Χρυσή κάμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
1984: Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο
1985: Ειδικό βραβείο στο Sundance Film Festival
2002: Καταγραφή στο National Film Registry

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΚΥΡ 31/03 - ΔΕΥΤ 01/04 Φάργκο (Fargo) (1996) (Τζόελ Κοέν)

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:15 μ.μ., Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ

Κουντουριώτη 31, Τηλ.  6945377240
Mail: exavda.group@gmail.com