EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Μοντέρνοι Καιροί

Πληροφορίες event

Ο Σαρλώ συναντά τα προσφυγόπουλα. Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενιτσας διοργανώνει  την Δευτέρα στις 21: 30 στον προαύλιο χώρο της Εστίας, βραδιά προβολής της αξέχαστης  ταινίας "Μοντέρνοι Καιροί" με τον Τσάρλι Τσάπλιν,  για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε δομή του Γραικοχωρίου, αλλά και για όλους εμάς που χρειαζόμαστε μια ρομαντική ανάσα με μια ταινία βγαλμένη απο άλλες, αγνές περασμένες εποχές. Η  αποδοχή του άλλου, η συμπαράσταση στον ανθρώπινο πόνο, η συνείδηση ότι όλοι μπορεί να μην είμαστε όμοιοι αλλά ότι αναμφισβήτητα είμαστε ίσοι, και η αλληλεγγύη, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτισμένων κοινωνιών και η φιλοξενία γνώρισμα ελληνικό. Ας δούμε λοιπόν ολοι μαζί αυτη την υπέροχη ταινία που είναι και για μικρούς και για μεγάλους σινεφίλ, ας γυρίσουμε για λίγο στην τρυφερή παιδική μας ηλικια, όταν οι γκάφες αλλά και η ευρηματικότητα του Σαρλώ μας έκαναν να ξεκαρδιζόμαστε. Σας περιμένουμε σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή βραδιά. Η παρέα μας μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους.

Για την ταινία:

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν με τους: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τσέστερ Κόνκλιν, Χένρι Μπέργκμαν
Διαρκεια 86'

Οι Μοντέρνοι Καιροί είναι μια κινηματογραφική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν που γυρίστηκε το 1936. Στην ταινία εμφανίζεται ο γνωστός αλητάκος με το χαρακτηριστικό καπέλο και μουστάκι, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει στον μοντέρνο, βιομηχανοποιημένο κόσμο. Το φιλμ έχει φόντο το μεγάλο οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία καθώς και στην οικτρή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Τέλος στην ταινία γίνονται ειρωνικές αναφορές για την έντονη βιομηχανοποίηση και την επιρροή που κατά τον Τσάπλιν έχει αυτή στις συνθήκες εργασίας (πχ η αλυσίδα παραγωγής ).

Ο Τσάρλι Τσάπλιν σκηνοθέτησε αλλά και έγραψε το σενάριο του φιλμ, ενώ πρωταγωνίστησε υποδυόμενος τον αλητάκο, ο οποίος εμφανίζεται για τελευταία φορά σε κινηματογραφική ταινία. Πολλοί συμφωνούν ότι οι Μοντέρνοι Καιροί αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.

Το ευφυές και προφητικό σχόλιο του Τσάπλιν (και η τελευταία βουβή ταινία του) πάνω στην παράνοια της βιομηχανικής εποχής, της μοντέρνας κοινωνίας και της τεχνολογικής προόδου. Κοινωνική κριτική, σουρεαλισμός, ανθρωπισμός και ψυχαγωγία συνυπάρχουν μοναδικά σε ένα σπαρακτικό αριστούργημα, γεμάτο υπέροχα ενορχηστρωμένες κωμικές σκηνές ανθολογίας.
Με την ταινία αυτή ο Τσάπλιν παρουσιάζει ποικίλα θέματα της τότε επικαιρότητας με εκπληκτικό τρόπο, ώστε ακόμη και οι τραγικές καταστάσεις προκαλούν γέλιο. Ο Τσάπλιν δίνει στην αρχή το μότο της ταινίας, που λειτουργεί επίσης ως βασικό πλαίσιο της υπόθεσης: “Μοντέρνοι Καιροί” είναι “μια ιστορία για τη βιομηχανία, την ατομική εφευρετικότητα, τη σταυροφορία της ανθρωπότητας στην αναζήτηση της ευτυχίας”.

Ο Τσάπλιν είναι ένας εργάτης φάμπρικας που προσπαθεί να συγχρονιστεί με τη γραμμή παραγωγής σφίγγοντας βίδες, ενώ το τυραννικό αφεντικό του παρακολουθεί το προσωπικό μέσα από μόνιτορ σε στυλ «Μεγάλος Αδελφός». Ο Σαρλό συμμετέχει σε πείραμα σχετικά με την αυτοματοποίηση της παραγωγής ενός εργοστασίου. Τρελαίνεται από τους εξοντωτικούς ρυθμούς των μηχανών, οδηγείται σε ψυχιατρείο, κατηγορείται ως κομουνιστής, επειδή κατά λάθος ανεμίζει μια κόκκινη σημαία, και ερωτεύεται μια ορφανή κοπέλα.

Η ταινία θεωρήθηκε κομμουνιστική προπαγάνδα και απαγορεύτηκε στην Ιταλία και στη Γερμανία. Είναι η πρώτη ηχητική ταινία του Τσάπλιν, αλλά ο ήχος χρησιμοποιείται με ιδιαίτερο τρόπο. Ακούγονται φωνές να μιλάνε όταν προέρχονται από μηχανικές συσκευές, ένας συμβολισμός για την κατάργηση του ανθρωπισμού που επιφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας. Κι ενώ η ταινία είναι από τις πλέον δημοφιλείς του μεγάλου κωμικού, ωστόσο λιγότεροι γνωρίζουν ότι η μουσική της είναι επίσης δημιουργία του “Σαρλό”.