EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Παρουσίαση Λευκώματος Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη

Πληροφορίες event

Όλη η Κρήτη σε ένα λεύκωμα
Εικόνες και ιστορίες πλασμένες από υλικά της Κρήσσας γης

Πώς να χωρέσει η Κρήτη σ’ ένα βιβλίο! Ένα διαφορετικό λεύκωμα που σκορπίζει παντού τη μυρωδιά της Κρήτης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τον τίτλο «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού» παρουσιάζεται από το Πνευματικό Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το Σύλλογο Κρητών Ηπείρου και τις εκδόσεις Μεταίχμιο την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής». 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Γιώργος Καψάλης, πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Αναστασία Νικηφόρου (το γένος Σαριδάκη) εκπαιδευτικός,
πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αρετή Στασινού.
Ο δημιουργός του βιβλίου, ο συνταξιούχος δάσκαλος Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, με εφαλτήριο την αγάπη του για το νησί στο οποίο ζει για περισσότερα από σαράντα χρόνια, σε ένα οδοιπορικό που κράτησε πάνω από έναν χρόνο συγκέντρωσε το υλικό που αποτέλεσε τη βάση για το λεύκωμα το οποίο μας καλεί σε μια πανοραμική βόλτα στην ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της Κρήτης.
 
Η Κρήτη έγινε γνωστή µε τα ονόµατα Δολιχή (για το µακρόστενο σχήµα της), Μάκαρις ή Μακαρόνησος (νησί των Μακάρων – ευτυχισµένων), Αστερία, Τελχινία, Ιδαία, Χθονία (µε πολύ όγκο και έκταση), Καπταρά ή Κάφτορ και Κεφτιού. Το όνοµα Κρήτη που επικράτησε προέρχεται, κατά την παράδοση, από τη Νύµφη Κρήτη, µία από τις Εσπερίδες, ή από την κόρη του Αστερίωνα ή από την κόρη ενός από τους Κουρήτες.Την πατρότητα του ονόµατος Κρήτη διεκδικεί και ο Κρήτας, γιος του ∆ία και της νύµφης Ιδαίας.
 
Στο λεύκωμα παρουσιάζεται όλη η ιστορία του νησιού από τις απαρχές της, πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια έως τον 21ο αιώνα, με τους σημαντικούς σταθμούς της: Γέννηση της Κρήτης, εποχή χαλκού (Μινωική περίοδος), ιστορικά χρόνια, Τουρκοκρατία, περίοδος της αυτονομίας – Κρητική Πολιτεία, από την Ένωση μέχρι το 1948, 21οςαιώνας.
Κι επιπλέον μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνονται η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων της Κρήτης, δίνονται πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα, τη χλωρίδα, την πανίδα, τη διατροφή, τη μυθολογία, τη θρησκεία, τη μουσική, τις τέχνες και τα γράμματα που άνθισαν στο νησί. Τέλος, στην έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα λογοτεχνών, περιηγητών και επισκεπτών, καθώς και κείμενα που αφορούν πρόσωπα από την Κρήτη που έμειναν στην Ιστορία, αλλά και ποιήματα, τραγούδια και μαντινάδες. 
 «Κρήτη, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Τίποτα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Τα τοπία εναλλάσσονται συνεχώς. Βουνό, κάμπος, θάλασσα, όλα πλάι πλάι. Τη μια βρίσκεσαι στον χιονισμένο Ψηλορείτη, στις Μαδάρες, στο οροπέδιο του Λασιθίου, και την επομένη έρχεσαι αντιμέτωπος με το καυτό Λιβυκό. Το χέρσο τοπίο το διαδέχονται καταπράσινες φυτείες με ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα. Στην πέτρινη αγριάδα της νοτιοδυτικής ακτογραμμής, μικρές πανέμορφες και δαντελένιες ακρογιαλιές εισχωρούν στον βράχο προσφέροντας γαλήνη. 
Και στη μέση ο άνθρωπος. Με συνεχή παρουσία στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας, ο άνθρωπος, ο δημιουργός της σπουδαίας ιστορίας του νησιού. Τις περιόδους των μεγάλων ανατάσεων (μινωικός πολιτισμός, κρητική αναγέννηση, αγώνες για τη λευτεριά) διαδέχονταν εποχές σκοτεινές, σκληρές και επώδυνες. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποί της έβρισκαν πάντα τη δύναμη να συνεχίζουν».
Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου 

Το μυστήριο της Κρήτης είναι βαθύ –
όποιος πατήσει το νησί τούτο
νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή,
αγαθή να διακλαδίζεται στις φλέβες του
και την ψυχή του να μεγαλώνει.
 
Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο