EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;
Το event έχει λήξει

Πληροφορίες event

Το Ζαγόρι, ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Ηπείρου, αποτελεί μια ξεχωριστή γεωγραφική, ιστορική και αρχιτεκτονική ενότητα στο χώρο και στο χρόνο. Τα 46 χωριά, με το ιδιαίτερο φυσικό τους κάλλος και ο χαρακτήρας των ανθρώπων τους, διατηρούν αυτή την ταυτότητα στο σήμερα. Το Ζagori Mountain Running, αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτισμικής αρμονίας, δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να βιώσουν μέσα από την προσπάθειά τους τον «τόπο πίσω από το βουνό».

Με παρακαταθήκη τις προηγούμενες επτά διοργανώσεις, ο κορυφαίος ελληνικός αγώνας ορεινού τρεξίματος και αγαπημένος αθλητικός προορισμός, περιμένει να σας υποδεχθεί και το 2018 στις 20 με 22 Ιουλίου.

T.E.RA 80 km

Ο T.E.RA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5100 μέτρα. Ξεκινά στις 04:30 π.μ., έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 20 ώρες από την έναρξή του και έχει 4 ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού (elimination points).

Η διαδρομή έχει ως εξής:
Τσεπέλοβο – Αβάλος – Σιάδι Μύγας – Νταβάλιστα – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας – Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Φαράγγι Βίκου – Μονοδένδρι – Βίτσα – Δίλοφο – Κήποι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο.

Ξεκινά από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. Αφού διασχίσει το χωριό μετά από 1 χλμ, μπαίνει σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια σε μονοπάτι στο 4,2 χλμ. Στα 6,5 χλμ. συναντά τη θέση «ΣΤΑΝΗ» (υδροδοσία) σε υψόμετρο 1724 μ. και +630 μ. υψομετρική. Στα 9,2 χιλιόμετρα μέσα από το πέρασμα στα Μεγάλα Λιθάρια, οι αθλητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν δεξιά τους την κορυφή ΓΚΟΥΡΑ και αριστερά τους την κορυφή ΚΡΕΒΒΑΤΙ της οροσειράς της Τύμφης.

Στο 11ο χιλιόμετρο (2320 μ., +1315) διαπερνά το πέρασμα του λαιμού της Τσούκα Ρόσας (Αβαλος), όπου θα συναντήσει και τον 1ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Οι πρώτοι αθλητές θα έχουν την δυσεύρετη ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου αλλά και το μεγαλείο του φαραγγιού του Αώου από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη! Η διαδρομή, στη συνέχεια κατηφορίζει για 4 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση ΚΑΤΣΑΝΟΣ (1665 μ., +1375) και βρίσκει την πρώτη απότομη ανηφοριά όπου σε 650 μ. απόσταση ανεβαίνει 250 μ. υψομετρικά.

Στο 19,5 χιλιόμετρο, στη μαγευτική τοποθεσία ΣΙΑΔΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ, υπάρχει υδροδοσία (1435 μ., + 1712). Οι δρομείς θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας που υψώνεται στα νοτιοδυτικά, αλλά και τα πεύκα που φύονται πάνω στα τεράστια βράχια. Μετά από 1,5 χιλιόμετρο μέσα σε πυκνό δάσος και αφού περάσει από τη θέση «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» (1340 μ., +1722), το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό. Τα πανύψηλα πεύκα, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρεια πλευρά της Τύμφης, προσφέρουν πολύτιμη προστασία από οποιοσδήποτε καιρικές συνθήκες .

Στο 23ο χιλιόμετρο, 3 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Μονή Στομίου βρίσκεται ο 2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού και το 1ο elimination point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 5 ώρες από την έναρξη. Από το σταθμό αυτόν ξεκινά η πιο απαιτητική, ίσως, ανηφόρα του αγώνα, που οδηγεί στο πέρασμα τις «ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ» (υδροδοσία). Μέσα σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση η υψομετρική διαφορά εκτοξεύεται κατά 700 μ.

Οι δρομείς, αφού τραβερσάρουν για 2,5 χιλιόμετρα κάτω από τις ορθοπλαγιές της ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ μέχρι τη ρεματιά των αγριοκάτσικων, θα πάρουν μια ανάσα αντικρίζοντας τον κάμπο της Κόνιτσας και τον Αώο που τον διασχίζει. Μετά από μια ακόμη ανηφοριά με +250 μ. υψομετρική, οι αθλητές βγαίνουν στην ΛΑΚΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ (1ο Checkpoint) και την ΛΙΜΝΗ ΡΙΖΙΝΑΣ με την πλούσια υδρόβια βλάστηση. Στην αρχή της ανηφόρας που οδηγεί στη περίφημη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ της Τύμφης υπάρχει θέση υδροδοσίας που εξυπηρετεί στο ανέβασμα των αθλητών στο 31ο χιλιόμετρο αλλά παράλληλα και στο κατέβασμα στο 34ο. Στην ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ θα υπάρχει και το 2ο Checkpoint.

Με το ελλειψοειδές της σχήμα εκτείνεται στο αλπικό λιβάδι της Τύμφης, μαγνητίζοντας τους δρομείς. Ένα σπάνιο μέρος για τη χώρα μας. Στο 37 χιλιόμετρο η διαδρομή περνά από το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ (3ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και μπαίνει σε κατηφορικό κομμάτι που οδηγεί στο Μικρό και στη συνέχεια στο Μεγάλο Πάπιγκο (44ο χιλιόμετρο).

Εκεί συναντούμε τον 4ο ΚΕΝΤΡΙΚΟ Σταθμό Ανεφοδιασμού με την δυνατότητα για DROP BAG (οι αθλητές και αθλήτριες που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν παραδώσει το Drop Bag στους διοργανωτές κατά την παραλαβή των Bib). Εδώ βρίσκεται και το 2ο elimination point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 9 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη. Μετά το Μεγάλο Πάπιγκο ξεκινά η κατηφόρα των 4 χιλιομέτρων που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη και βαθιά μέσα στο φαράγγι του Βίκου, όπου οι αθλητές μπορούν να δροσιστούν στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης. Στο 54,5 χιλιόμετρο βρίσκεται ο 5ος Σταθμός Ανεφοδιασμού στη θέση «ΚΛΗΜΑ».

Μέχρι την απαρχή της Σκάλας του Μονοδενδρίου, οι λάτρεις των βοτάνων, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη βλάστηση του θαυματουργού βαλσαμόχορτου. Η Σκάλα (θέση υδροδοσίας) αποτελεί την δεύτερη απαιτητική ανηφόρα της διαδρομής και μετά από 1,5 χιλιόμετρο και +300 μέτρα υψομετρική, οδηγεί στο Μονοδένδρι όπου θα υπάρχει θέση υδροδοσίας ο 6ος Σταθμός Ανεφοδιασμού. Στο Μονοδένδρι υπάρχει το 3ο elimination point με χρονικό όριο αποκλεισμού, τις 14 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη. Ακολουθώντας ένα κατάφυτο και πανέμορφο μονοπάτι, ακολουθούν με τη σειρά τα χωριά Βίτσα (4ο Checkpoint) και Δίλοφο (5ο Checkpoint), το πετρόκτιστο γεφύρι του Καπετάν Αρκούδη και το γεφύρι του Μύλου.

Έπονται οι Κήποι 70ο Χλμ (7ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) όπου οι δρομείς θα περάσουν και το 4ο elimination point του αγώνα με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 16 ώρες και 30 λεπτά από την εκκίνηση, το Καπέσοβο (8ος Σταθμός Ανεφοδιασμού & Checkpoint), η περιοχή Λούτσα 78ο Χλμ και μέσα από τη Σκάλα Τσεπελόβου, οι αθλητές και οι αθλήτριες κουρασμένοι αλλά γεμάτοι ικανοποίηση που έφτασαν μέχρι το τέλος, θα τερματίσουν στο σημείο από όπου έγινε η εκκίνηση, στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου.

Marathon +44 km (ώρα εκκίνησης 06:00 π.μ.)

Ένας ανανεωμένος αγώνας σε μια χορταστική διαδρομή 44 km, κυκλική, με 2.600 m θετικής υψομετρικής, σας προκαλεί να ανεβάσετε τους προσωπικούς σας στόχους και να δείτε το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία.

Η διαδρομή ξεκινά από τα 1050 m υψόμετρο, το Γυμνάσιο Τσεπελόβου, διασχίζοντας για 300 m την πλατεία του χωριού και συνεχίζει με έντονη ανηφόρα στην Σκάλα Τσεπελόβου, εκεί όπου θα βρεθούν ξανά οι δρομείς στον τερματισμό. (2 km +290 m θετική υψομετρική και υψόμετρο 1340 m).

Για τα επόμενα 3.300 m, συνεχίζουμε σε κατηφορική σχεδόν διαδρομή (-270 m) και φτάνουμε στο χωριό Καπέσοβο (υδροδοσία  & Checkpoint).

Ο αγώνας συνεχίζει με έντονη κατηφόρα για 2.300 m σε αρνητική υψομετρική (-420 m), καθαρά τεχνική διαδρομή, για να συναντήσουμε την παλιά διαδρομή στο 7,5 km μπαίνοντας πλέον στο Φαράγγι του Βίκου!

Η διαδρομή εξελίσσεται μέσα στο Φαράγγι, με μικρές εναλλαγές κλίσεων (ανηφόρα-κατηφόρα) μέχρι το 12o km, όπου συναντάμε την θέση «Κλήμα» και τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού, σε υψόμετρο 607 m, άνοδο 489 m, κάθοδο 930 m.

Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο μέχρι να φτάσουμε στις πηγές Βοϊδομάτη (υδροδοσία & Checkpoint) στο 19ο km πλέον του αγώνα (υψομ. 483 m, άνοδος 586 m, κάθοδος 1140 m). Από εκεί, ξεκινά η έντονη ανηφόρα μέχρι να φτάσουμε στο Μεγάλο Πάπιγκο (23ο km), όπου συναντάμε τον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού (κεντρικός), για μια καλή ανάσα πριν τη συνέχεια. (υψομ. 933 m, άνοδος 1100 m, κάθοδος 1200 m)

Περνάμε από το Μικρό Πάπιγκο και η διαδρομή συνεχίζει ανηφορικά για 5,5 km, μέχρι το καταφύγιο Αστράκας (30ο km), όπου βρίσκεται ο 3ος σταθμός ανεφοδιασμού, στα 1920 m υψομ., +1900 m θετική υψομετρική.

Μετά το καταφύγιο, ξεκινά τεχνική κατηφόρα για περίπου 1,5 km και στη συνέχεια ανεβαίνουμε ξανά μέχρι τη λίμνη Ρομπόζη, 33,2 km (4ος σταθμός ανεφοδιασμού), στα 2030 m υψόμετρο, που είναι και το υψηλότερο σημείο του αγώνα και θετική υψομετρική 2150 m.

Συνεχίζουμε κατηφορικά πλέον, με μικρές εναλλαγές κλίσεων ως το 38ο km, θέση «Κρούνα», όπου θα δροσιστούμε από το νερό φυσικής πηγής που υπάρχει εκεί.

Η διαδρομή για τα επόμενα 2,5 km έχει μικρή εναλλαγή υψομετρικής (+140), ώσπου να φτάσουμε στο 40o km πλέον και την θέση «Αυγερινός» (5ος σταθμός ανεφοδιασμού), στα 1750 m υψόμετρο και θετική υψομετρική 2560 μ.

Συνεχίζουμε για τα τελευταία 4,5 km, όλο κατηφόρα, με Checkpoint πριν τη Σκάλα Τσεπελόβου, από όπου αρχίζει πλέον η αντίστροφη (κατηφορική πλέον) διαδρομή της αρχής του αγώνα, για να τερματίσουμε τελικά στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου.

Για τους κανονισμούς των αγώνων θα βρείτε πληροφορίες εδώ: https://zagorirace.gr/kanonismoi/

Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θέλετε, θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα του αγώνα: www.zagorirace.gr