EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ήπειρο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ήπειρο

Στις 28 με 30 Σεπτεμβρίου 2018, γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους οι Πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες.

Αυτές οι πόλεις θα αποκαλύψουν το παρελθόν τους, θα ξεδιπλώσουν το παρόν τους και ίσως ρίξουν κάποιες ματιές στο μέλλον τους, μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές.

Οι πόλεις, για τρεις μέρες, θα πλημμυρίσουν με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.

«Ιστορίες» σκορπισμένες σε 106 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Ιστορίες κρυμμένες μέσα στην καρδιά των πόλεων, στις γειτονιές τους και τους δρόμους τους.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα, ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα, από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο. Παράλληλα, το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα δράσεων στην Ήπειρο έχει ως εξής:

-- Ιωάννινα, Αρχαιολογικό Μουσείο (28/9, 09.00-13.00)
– «Πόλεις και κώμες στην αρχαία Ήπειρο» Εκπαιδευτική δράση για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, με την οποία παρουσιάζονται  οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Ηπείρου και αναλύεται το δίκτυο πολισμάτων και κωμών της ενδοχώρας.
e-mail: ikatsadima@gmail.com, evasiliou@culture.gr
– Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας και ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο με έμφαση στα εκθέματα της Καστρίτσας.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2651001076, 2651001078, 2651001060, 2651001061, 2651001074

-- Ιωάννινα, Λόφος Λιθαρίτσια (κέντρο της πόλης) (28 & 29 Σεπτεμβρίου, 11.00-13.00)
«Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» Περιπατητική περιήγηση στο    σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια. Η περιήγηση δομείται σε στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και επικεντρώνεται σε μνημεία, έργα τέχνης, αρχιτεκτονήματα και τοπόσημα, που αποκαλύπτουν τη διαχρονία και τον μετασχηματισμό του σύγχρονου κέντρου της πόλης, από την Οθωμανική περίοδο έως τον 21ο αι.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2651001067

-- Ιωάννινα, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων Βυζαντινού Μουσείου, Ιτς Καλέ (29 Σεπτεμβρίου):
Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Το έργο των Συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων».

-- Ιωάννινα, Κάστρο, Κεντρική Πύλη ( 28, 29 &30 Σεπτεμβρίου, 10.00)
Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του  Kάστρου των Ιωαννίνων.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2651039580

-- Ιωάννινα, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (28 Σεπτεμβρίου, 18.00- 20.00)
Ενημερωτική συνάντηση « Όψεις της πόλης των Ιωαννίνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή».

-- Ιωάννινα, Οδοιπορικό στο Δρίσκο (29 Σεπτεμβρίου, 9.00)
Μνημείο Μαβίλη, μονή Τζιόρας, εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής, κορυφή Δρίσκου. Βατός χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων. Σημείο συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Βασιλικής. Για τη μετακίνηση θα διατεθεί το λεωφορείο του Δήμου Ιωαννιτών.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2651039580

-- Ιωάννινα, Νησί Ιωαννίνων (29 Σεπτεμβρίου, 18.00-20.00)
Θεματική επίσκεψη στους τάφους των Πάλληδων, Μονή Φιλανθρωπηνών
Τηλ. Επικοινωνίας: 2651039580, 2651001067

-- Άρτα, Αρχαιολογικό Μουσείο (28 Σεπτεμβρίου)
«Αμβρακία: μια κορινθιακή αποικία. Αστικές και υπαίθριες λατρείες» Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με οδηγό συγκεκριμένα εκθέματα, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικαστικό εργαστήριο.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2681024636

-- Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (28 & 30 Σεπτεμβρίου)
«Ανακαλύπτω την πόλη μου»
- 28 Σεπτεμβρίου: «Μαθαίνω την πόλη μου» Εκπαιδευτική δράση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ηγουμενίτσας, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης τους.
- 30 Σεπτεμβρίου: «Ανακαλύπτω την πόλη μου» Εκπαιδευτικός περίπατος στην πόλη με αφετηρία την υπαίθρια έκθεση «Εικόνες της πόλης στον χρόνο», η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2013 και έκτοτε φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολουθώντας επιλεγμένα σημεία, μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της, οι συμμετέχοντες θα παρατηρήσουν τις μεταβολές που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή και τη χρήση των χώρων, ενώ παράλληλα θα μοιραστούν μαρτυρίες και αναμνήσεις, αναπτύσσοντας μία βιωματική σχέση με την πόλη.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2665028539 2665021417

Το πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για φέτος έχει ως εξής:

• Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης με τίτλο «Πόλεις – Κάστρα της Ηπείρου από την Αρχαιότητα έως Σήμερα». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε αρχαίες πόλεις της Ηπείρου και τα κάστρα τους, από την Αρχαιότητα στο Σήμερα. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Μουσείου, στις 19.00 από τους:
- κ. Γεώργιο Ρήγινο, Αρχαιολόγο, Οχυρωμένες πόλεις – ακροπόλεις της Ηπείρου στην αρχαιότητα
- κ. Νίκο Δ. Καράμπελα, Πρόεδρο του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις ”, Οι οχυρώσεις ενός στρατηγικού Περάσματος

• Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018
Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πρέβεζα: μια οθωμανική καστροπολιτεία στα χρόνια του Αλή πασά». Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι μαθητές να πληροφορηθούν για τα κάστρα-φρούρια που έχτισε ο Αλή πασάς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας με ευχάριστο τρόπο, μέσω εποπτικού υλικού και επίσκεψης σε ένα από τα κάστρα της περιοχής. Είναι κατάλληλο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική δράση θα υλοποιηθεί από τις Ελπίδα Σαλταγιάννη και Γεωργία Πεταρούδα, Αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και θα έχει διάρκεια 90 λεπτά.

Η είσοδος στο Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους και τις δυο ημέρες Εορτασμού της επετείου των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για όλους.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2682089890 (γραφεία), Δευτέρα – Παρασκευή με την αρχαιολόγο κ. Γεωργία Πεταρούδα.