EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Η Ηγουμενίτσα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017

Η Ηγουμενίτσα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017
Αν και η πόλη-λιμάνι της Ηγουμενίτσας, «κινείται» καθημερινά ανάμεσα σε νταλίκες και φορτηγά, οι πολίτες της πρωταγωνιστούν στις εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και επενδύουν στην βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Η Ηγουμενίτσα διεκδικεί το βραβείο της νικήτριας πόλης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017. Αναδείχθηκε υποψήφια μαζί με δύο άλλες, το Lindau της Γερμανίας και το Tivat του Μαυροβουνίου, ανάμεσα σε 2.500 πόλεις, που συμμετείχαν στη διοργάνωση τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πολίτες και τοπικοί φορείς στον Δήμο της Ηγουμενίτσας συνεργάστηκαν, έχοντας ως κοινό στόχο ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Ανέλαβαν δράσεις για μια «καθαρή» και «ισότιμη» αστική κινητικότητα και ο Δήμος Ηγουμενίτσας για πρώτη φορά είχε μία φιλόδοξη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας .

Η επιλογή των 3 υποψήφιων πόλεων έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών . Σύμφωνα με την απόφαση των μελών της κριτικής επιτροπής, η Ηγουμενίτσα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, χάρη στις έντονες προσπάθειές της να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας τόσο στους κατοίκους της, όσο και σε εκείνους που ζουν στους κοντινούς οικισμούς.

Η βράβευση της νικήτριας πόλης θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου 2018, από την κυρία Violeta Bulc,αρμόδια Επίτροπο σε θέματα Μεταφορών και τον κύριο Daniel Calleja, Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος.

Η Ηγουμενίτσα αποτελεί μία σχετικά καινούργια πόλη που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Λόγω του λιμανιού της με τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, αποτελεί δυτική πύλη της χώρας, έναν αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς και κέντρο ανάπτυξης, με ρόλο διαπεριφερειακό και διακρατικό. Σημεία αναφοράς της σημερινής πόλης αποτελούν οι δύο ποδηλατόδρομοί της, αλλά και η παραλία του Δρεπάνου σε απόσταση μόλις 5 χλμ από το κέντρο της, που αποτελούν πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Ηγουμενίτσα λειτουργεί Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου, χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής της πορείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εναλλακτική προσπάθεια της Ηγουμενίτσας
Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από τις 16 έως τις 22 Σεπτέμβρη 2017, ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με πολίτες και φορείς, πρόβαλε εκείνες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν, με γνώμονα ένα καλό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, καθώς και ένα διευρυμένο δίκτυο ποδηλάτων και πεζών. Ανέδειξε, επίσης, τα μόνιμα μέτρα που υλοποιήθηκαν, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση της κινητικότητας, στην προσβασιμότητα, στη βελτίωση των ποδηλατοδρόμων, αλλά και στη δημιουργία νέων ανάλογων εγκαταστάσεων. Στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτών, βρέθηκαν τα πλεονεκτήματα των «καθαρότερων» τρόπων μεταφοράς, η προώθηση μέτρων βιώσιμης μετακίνησης, αλλά και η πρόκληση να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, αφήνοντας εκτός πόλης το αυτοκίνητο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνώρισε τις προσπάθειες της πόλης, μέσα στην οποία καθημερινά κινούνται φορτηγά και νταλίκες λόγω του λιμανιού, για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών, των φορέων και των πολιτών στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Στον σχολιασμό των υποψηφιοτήτων αποδίδονται τα εύσημα στην Ηγουμενίτσα .

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Ηγουμενίτσα επιδιώκει την αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της πόλης και τα προάστια, συμπεριλαμβανομένων και των γύρω οικισμών. Με νέα δρομολόγια αστικών λεωφορείων και τη δημιουργία ενός εύκολα προσβάσιμου συστήματος ανταλλαγής ποδηλάτων, στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ποδηλασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Για τους μετακινούμενους, η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο συμπληρώθηκε από δωρεάν μετακίνηση εντός και εκτός του κέντρου της πόλης με λεωφορεία, καθώς και επέκταση του δικτύου των πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομων. Οι μαθητές των σχολείων συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενθάρρυνση μετακίνησης στο σχολείο χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Υπήρχε, τέλος, ένα περίπτερο ενημέρωσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τους κατοίκους της περιοχής, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι νέοι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που σχεδιάζονται».

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποψηφιότητα της πόλης, τονίζοντας πως η συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτέλεσε πρόκληση για όλους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την αστική κινητικότητα και ευχαρίστησε πολίτες και φορείς, που συμβάλλουν στην αλλαγή που έχει ανάγκη η πόλη. Ο κ. Λώλος επισήμανε πως «η πιθανή βράβευση, δεν θα σημαίνει το τέλος της διαδρομής, αλλά την αφετηρία της πορείας για μια πόλη περιβαλλοντικά καθαρή, με βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της».

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την Ηγουμενίτσα
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τον Δήμο Ηγουμενίτσας είναι ένα στρατηγικό σχέδιο, που βασίζεται στις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού και λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της ενοποίησης, της συμμετοχής και της αξιολόγησης, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και τα περίχωρά της.

Η Ηγουμενίτσα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, επιδιώκει μεταξύ άλλων να διασφαλίσει ένα σύστημα μεταφορών προσιτό σε όλους, να βελτιώσει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, να προάγει τις μετακινήσεις με ανθρώπινη ενέργεια, να μειώσει το θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ και τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, επιδίωξε τη μέγιστη συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή φορέων και πολιτών, με την πεποίθηση ότι αυτή, υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού και αποδοτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, προκύπτει επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου κίνησης πεζών που να συνδέει τις γειτονιές της, αλλά και με τον κεντρικό πυρήνα και την παραλιακή ζώνη, προσελκύοντας και ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της πόλης να περιορίσουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η κατασκευή υποδομών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε πεζοδρόμια, πλατείες και κτίρια, για την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση ΑμεΑ. Παράλληλα, καταδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα συνδέει τον υφιστάμενο με τις μελλοντικές επεκτάσεις, καλύπτοντας όλο το παραλιακό μέτωπο και τα σημεία ενδιαφέροντος εντός της πόλης. Ο σχεδιασμός αυτός, επιτάσσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την οργάνωση αστικών επιβατικών γραμμών, που θα καλύπτουν τουλάχιστον τις μετακινήσεις στον αστικό ιστό και στην παραλιακή ζώνη.
Cocktail Party
Ιωάννινα
more
3ο Zero Lake Run
Λίμνη Ζηρού
more
Γιάννης Αγγελάκας Live
Πρέβεζα
more
Blue Island presents Endie Kenzak
Πρέβεζα
more
Titania Events
Ιωάννινα
more
Red Caps
Ιωάννινα
more
4ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ιωαννίνων Χορεύοντας Μουσικές του Κόσμου
Ιωάννινα
more
12ος Πίθηκος Live
Ιωάννινα
more
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
Felony Case Live
Ιωάννινα
more
Φεστιβάλ Παιδικού, Εφηβικού & Νεανικού Θεάτρου
Ιωάννινα
more
Αγαμέμνων
Ιωάννινα
more
Vedema End of Season Party
Ιωάννινα
more
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
Άρτα
more
Μουσική Βραδιά
Άρτα
more
Mamma Mia!
Ιωάννινα
more
Χαΐνηδες Live
Ιωάννινα
more
Ηλέκτρα
Ιωάννινα
more
Παραδοσιακό Πανηγύρι στο Τσεπέλοβο
Ζαγόρι
more
Αποθήκη Summer Vibes Party
Πρέβεζα
more
Έκθεση μαθητών Η Τέχνη της Ζωγραφικής
Ιωάννινα
more
Phil Campbell & The Bastard Sons Live
Ιωάννινα
more
Χρήστος Θηβαίος & Μαρία Παπαγεωργίου Live
Ιωάννινα
more
10 Χρόνια Τσιπουρομπεκρήδες
Ιωάννινα
more
Andreas Athineos DJ Set
Ιωάννινα
more
Γοργόνες & Μάγκες
Ιωάννινα
more
Ετήσια Χορευτική Παράσταση Duende
Άρτα
more
XANA ZOO 10 Χρόνια μαζί
Άρτα
more
Παιδικό Φεστιβάλ Θεάτρου
Ιωάννινα
more
Γλυκερία Live
Άρτα
more
Κουρδιστό Πορτοκάλι Wednesday Greek Fever
Πρέβεζα
more
Βασίλης Λάγδας Τρίο Live
Ιωάννινα
more
Αχαρνής
Ιωάννινα
more
Ετήσια Παράσταση Χορού
Ιωάννινα
more
Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής: Μύθοι και πραγματικότητα
Άρτα
more
Εκκλησιάζουσες
Πρέβεζα
more
Η τεχν[ικ]η της γραφής
Ιωάννινα
more
Το Παιχνίδι της Σφαγής
Ιωάννινα
more
Αργυρώ Καπαρού & Σταύρος Σιόλας Live
Ιωάννινα
more
Αγώνας Δρόμου στο μονοπάτι της Βίδρας
Γέφυρα Πλάκας
more
Θεσμοφοριάζουσες
Ιωάννινα
more
Ζωντανή Ελληνική Μουσική στη Στοά Λούλη
Ιωάννινα
more
4o Φεστιβάλ Ρεμπέτικου
Ιωάννινα
more
Rabiosa Beach Party
Πάργα
more
Φτου και Βγαίνουμε στη Στοά Λούλη
Ιωάννινα
more
Άγρια Δύση
Πρέβεζα
more
Ημέρες Φωτογραφίας Άρτα 2018
Άρτα
more
Στιγμιότυπα
Ιωάννινα
more
Zagori Mountain Running 2018
Ζαγόρι
more
8o Acheron Fest
Ηγουμενίτσα
more
Από τις κορφές του Ψηλορείτη στα μονοπάτια του Ζαγορίου
Ιωάννινα
more
Ο Αλαντίν & Το Μαγικό Λυχνάρι
Ηγουμενίτσα
more
Vovousa Festival 2018
Ζαγόρι
more
Γιάννης Αγγελάκας & 100° C Live
Ιωάννινα
more
Monophonics Live
Πρέβεζα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Photo Europe Network
Ιωάννινα
more
27ο Zagori Basketball Camp
Ιωάννινα
more
Πάολα Live
Ιωάννινα
more
2η Πανελλήνια Αθλητική Εκδήλωση ΑμεΑ
Ιωάννινα
more
Το Κάστρο των Παιδιών
Ιωάννινα
more
Crazy Illusions Big Party
Ιωάννινα
more
Greek Souvenirs
Άρτα
more
Βασίλης Καρράς Live
Πρέβεζα
more
Θανάσης Παπακωνσταντίνου & Σωκράτης Μάλαμας Live
Ιωάννινα
more
Ρομπέν των Δασών
Πρέβεζα
more
7η Ποδηλατοδρομία
Ιωάννινα
more
Barcelona Gipcy Balkan Orchestra Live
Ιωάννινα
more
Soul City Margarita Night
Άρτα
more
The VIEW Roof Garden Opening
Ιωάννινα
more
Έκθεση Restless Waters
Ιωάννινα
more
Συναυλία στο Θέατρο Κάστρου
Άρτα
more
Yoga Ioannina Festival
Ιωάννινα
more
Συναυλία Μοντέρνου Τμήματος Μουσικής Σχολής Κωνσταντίνου Λεοντάρη
Ιωάννινα
more
Βάτραχοι του Αριστοφάνη
Ιωάννινα
more
Παράξενο Ζευγάρι
Άρτα
more
Τhe Kio Fest Vol. 4
Άρτα
more
9ο Βίκος Π.Α.Σ. Γιάννινα Basketball Camp
Ιωάννινα
more
Be an Alter Native
Ζίτσα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Το βλέμμα της αιωνιότητας
Ιωάννινα
more
Disco Night
Ιωάννινα
more
Ελεωνόρα Ζουγανέλη Live
Άρτα
more
Pre/Post Festival 2018
Πρέβεζα
more
Η Φωτιά του Αϊ Γιάννη του Ριγανά
Άρτα
more
The Very Worst of The Tiger Lillies
Ιωάννινα
more
Zagori High-Alt Hoop 3x3 Tournament 2018
Ζαγόρι
more
Παράσταση Παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων Άρτας
Άρτα
more
Προβολές στο Θυμωμένο Πορτραίτο
Ιωάννινα
more
Αντιγόνη
Ιωάννινα
more
24ο Ηπειρωτικό mini Rally "Autotest"
Ιωάννινα
more
Μια μέρα στη Χώρα του Ποτέ
Ιωάννινα
more
Πέγκυ Ζήνα Live
Πρέβεζα
more
Συναυλία Μοντέρνου Τμήματος Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
Theatraki Project X Party
Ιωάννινα
more
Κωστής Μαραβέγιας Live
Ιωάννινα
more
11α Μουσικά Μαϊστράλια
Πρέβεζα
more
2ο Arta Night Run
Άρτα
more
Μπαμπά… Μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή
Ιωάννινα
more
Ματούλα Ζαμάνη Live
Άρτα
more
Skloupo Run 2018
Ιωάννινα
more
3 Χρόνια Αποσπερίτης
Πρέβεζα
more
Κοινός Λόγος
Ηγουμενίτσα
more
Sankara The Illusionist
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Η πόλη ως έργο τέχνης
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Land/e/scapes
Φιλιππιάδα
more
Buenos Tangos – Romper el Piso
Ιωάννινα
more
4o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου
Ιωάννινα
more
Rocka Rolla Alternative Night
Ιωάννινα
more
17η Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων
Ιωάννινα
more