EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Η Ηγουμενίτσα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017

Διαιτολόγο Διατροφολόγος Ιωάννινα

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η Ηγουμενίτσα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017
Αν και η πόλη-λιμάνι της Ηγουμενίτσας, «κινείται» καθημερινά ανάμεσα σε νταλίκες και φορτηγά, οι πολίτες της πρωταγωνιστούν στις εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και επενδύουν στην βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Η Ηγουμενίτσα διεκδικεί το βραβείο της νικήτριας πόλης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017. Αναδείχθηκε υποψήφια μαζί με δύο άλλες, το Lindau της Γερμανίας και το Tivat του Μαυροβουνίου, ανάμεσα σε 2.500 πόλεις, που συμμετείχαν στη διοργάνωση τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πολίτες και τοπικοί φορείς στον Δήμο της Ηγουμενίτσας συνεργάστηκαν, έχοντας ως κοινό στόχο ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Ανέλαβαν δράσεις για μια «καθαρή» και «ισότιμη» αστική κινητικότητα και ο Δήμος Ηγουμενίτσας για πρώτη φορά είχε μία φιλόδοξη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας .

Η επιλογή των 3 υποψήφιων πόλεων έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών . Σύμφωνα με την απόφαση των μελών της κριτικής επιτροπής, η Ηγουμενίτσα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, χάρη στις έντονες προσπάθειές της να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας τόσο στους κατοίκους της, όσο και σε εκείνους που ζουν στους κοντινούς οικισμούς.

Η βράβευση της νικήτριας πόλης θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου 2018, από την κυρία Violeta Bulc,αρμόδια Επίτροπο σε θέματα Μεταφορών και τον κύριο Daniel Calleja, Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος.

Η Ηγουμενίτσα αποτελεί μία σχετικά καινούργια πόλη που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Λόγω του λιμανιού της με τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, αποτελεί δυτική πύλη της χώρας, έναν αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς και κέντρο ανάπτυξης, με ρόλο διαπεριφερειακό και διακρατικό. Σημεία αναφοράς της σημερινής πόλης αποτελούν οι δύο ποδηλατόδρομοί της, αλλά και η παραλία του Δρεπάνου σε απόσταση μόλις 5 χλμ από το κέντρο της, που αποτελούν πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Ηγουμενίτσα λειτουργεί Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου, χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής της πορείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εναλλακτική προσπάθεια της Ηγουμενίτσας
Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από τις 16 έως τις 22 Σεπτέμβρη 2017, ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με πολίτες και φορείς, πρόβαλε εκείνες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν, με γνώμονα ένα καλό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, καθώς και ένα διευρυμένο δίκτυο ποδηλάτων και πεζών. Ανέδειξε, επίσης, τα μόνιμα μέτρα που υλοποιήθηκαν, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση της κινητικότητας, στην προσβασιμότητα, στη βελτίωση των ποδηλατοδρόμων, αλλά και στη δημιουργία νέων ανάλογων εγκαταστάσεων. Στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτών, βρέθηκαν τα πλεονεκτήματα των «καθαρότερων» τρόπων μεταφοράς, η προώθηση μέτρων βιώσιμης μετακίνησης, αλλά και η πρόκληση να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, αφήνοντας εκτός πόλης το αυτοκίνητο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνώρισε τις προσπάθειες της πόλης, μέσα στην οποία καθημερινά κινούνται φορτηγά και νταλίκες λόγω του λιμανιού, για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών, των φορέων και των πολιτών στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Στον σχολιασμό των υποψηφιοτήτων αποδίδονται τα εύσημα στην Ηγουμενίτσα .

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Ηγουμενίτσα επιδιώκει την αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της πόλης και τα προάστια, συμπεριλαμβανομένων και των γύρω οικισμών. Με νέα δρομολόγια αστικών λεωφορείων και τη δημιουργία ενός εύκολα προσβάσιμου συστήματος ανταλλαγής ποδηλάτων, στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ποδηλασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Για τους μετακινούμενους, η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο συμπληρώθηκε από δωρεάν μετακίνηση εντός και εκτός του κέντρου της πόλης με λεωφορεία, καθώς και επέκταση του δικτύου των πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομων. Οι μαθητές των σχολείων συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενθάρρυνση μετακίνησης στο σχολείο χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Υπήρχε, τέλος, ένα περίπτερο ενημέρωσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τους κατοίκους της περιοχής, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι νέοι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που σχεδιάζονται».

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποψηφιότητα της πόλης, τονίζοντας πως η συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτέλεσε πρόκληση για όλους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την αστική κινητικότητα και ευχαρίστησε πολίτες και φορείς, που συμβάλλουν στην αλλαγή που έχει ανάγκη η πόλη. Ο κ. Λώλος επισήμανε πως «η πιθανή βράβευση, δεν θα σημαίνει το τέλος της διαδρομής, αλλά την αφετηρία της πορείας για μια πόλη περιβαλλοντικά καθαρή, με βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της».

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την Ηγουμενίτσα
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τον Δήμο Ηγουμενίτσας είναι ένα στρατηγικό σχέδιο, που βασίζεται στις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού και λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της ενοποίησης, της συμμετοχής και της αξιολόγησης, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και τα περίχωρά της.

Η Ηγουμενίτσα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, επιδιώκει μεταξύ άλλων να διασφαλίσει ένα σύστημα μεταφορών προσιτό σε όλους, να βελτιώσει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, να προάγει τις μετακινήσεις με ανθρώπινη ενέργεια, να μειώσει το θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ και τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, επιδίωξε τη μέγιστη συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή φορέων και πολιτών, με την πεποίθηση ότι αυτή, υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού και αποδοτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, προκύπτει επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου κίνησης πεζών που να συνδέει τις γειτονιές της, αλλά και με τον κεντρικό πυρήνα και την παραλιακή ζώνη, προσελκύοντας και ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της πόλης να περιορίσουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η κατασκευή υποδομών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε πεζοδρόμια, πλατείες και κτίρια, για την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση ΑμεΑ. Παράλληλα, καταδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα συνδέει τον υφιστάμενο με τις μελλοντικές επεκτάσεις, καλύπτοντας όλο το παραλιακό μέτωπο και τα σημεία ενδιαφέροντος εντός της πόλης. Ο σχεδιασμός αυτός, επιτάσσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την οργάνωση αστικών επιβατικών γραμμών, που θα καλύπτουν τουλάχιστον τις μετακινήσεις στον αστικό ιστό και στην παραλιακή ζώνη.
Room 52 Ola Limba Party
Πρέβεζα
more
Ζωντανή Ελληνική Μουσική στη Στοά Λούλη
Ιωάννινα
more
Ηλίας Καμπακάκης Live
Ιωάννινα
more
Live στο Παραδοσιακό Καφενείο «Μεράκι»
Ιωάννινα
more
Liva K DJ Set
Ιωάννινα
more
Ο Μάγος του Οζ
Ιωάννινα
more
Live στο δρύΟινο
Ιωάννινα
more
Εισαγωγή στην Nada Yoga
Ιωάννινα
more
Φοίβος Δεληβοριάς Live
Ιωάννινα
more
Rock Bass Halloween Party
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Τα Ουγγρικά Ψάρια
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου Δροσοπηγής
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς και γονείς
Άρτα
more
Σεμινάριο Κινηματογράφου
Ιωάννινα
more
38ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ιωάννινα
more
Φεστιβάλ Θεάτρου Αθεράπευτων
Ιωάννινα
more
Σαμψών και Δαλιδά
Πρέβεζα
more
Ποντιακή Βραδιά
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Ο Φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης
Ζαγόρι
more
Δρόμος της Νίκης
Καλπάκι
more
12ος Πίθηκος Live
Ιωάννινα
more
Κρις Μπουλ & Μήτρος ft Σφαίρες Live
Ιωάννινα
more
Ο Μικάδος
Ιωάννινα
more
Βραδιά Καραόκε
Ιωάννινα
more
Βασίλης Παπακωνσταντίνου & Οδυσσέας Ιωάννου Live
Ιωάννινα
more
Rock Bass Rebellious Jukebox
Ιωάννινα
more
Τhe Circle Orchestra Live
Ιωάννινα
more
Δικαιώματα και ιστορία της Lgbtq+
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Γυάλινα Γιάννινα
Ιωάννινα
more
Παρέα με το Νίκο και τον Δημήτρη
Ιωάννινα
more
Opera Chaotique Live
Άρτα
more
Sasquatch Live
Ιωάννινα
more
GrecΩ Project
Άρτα
more
Room 52 Red Caps
Πρέβεζα
more
Old Town Music Bar Λουλουδοπόλεμος
Ιωάννινα
more
Δεν είμαι εγώ
Ιωάννινα
more
Rumi Music Bar Όλα Ελληνικά
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Μετά τα Αφύσικα
Ιωάννινα
more
Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι
Άρτα
more
Γιορτή Τσίπουρου Πλατανούσας 2018
Πλατανούσα
more
In The Heat Of The Night
Ιωάννινα
more
Le Zazu Blackout Nights
Ιωάννινα
more
Solid Buzz Live
Ιωάννινα
more
Έκθεση Νυφικών Primalicia
Ιωάννινα
more
Αδελφικές Σχέσεις: Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία
Ιωάννινα
more
Trio Tenoro Live
Ηγουμενίτσα
more
Προβολές στο Θυμωμένο Πορτραίτο
Ιωάννινα
more
Le Zazu Drip It Episodes
Ιωάννινα
more
Ο Παπουτσωμένος Γάτος και ο Μάγος Τραμπαδώρ
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Λόγια του Χτες σε Εικόνες του Σήμερα
Ιωάννινα
more
Basalto Sundays
Άρτα
more
Ζυθορυχείο I Love 80
Ιωάννινα
more
Βασίλης Λέκκας Live
Ιωάννινα
more
Πέμπτη στο Γυαλί Καφενέ
Ιωάννινα
more
Ρακή and Roll Winter Opening
Ιωάννινα
more
Κινηματογραφικό Αφιέρωμα Ανθρώπινες Σχέσεις
Ιωάννινα
more
Έκθεση Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια
Ιωάννινα
more
Συχνά και Σπάνια Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία
Ιωάννινα
more
Milonga Alegre
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Σινική Μελάνη
Ιωάννινα
more
Έκθεση θεατρικών κοστουμιών
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου στους Μελιγγούς
Ηγουμενίτσα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Ο Φοίνικας
Ιωάννινα
more
Ημέρες Καριέρας 2018
Ιωάννινα
more
Παίζουμε Μαζί με την Αφή
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Ινδικής Ρυθμικής Αρμονίας
Ιωάννινα
more
Reserved Kokomploko Jungle Edition
Ιωάννινα
more
Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας
Ιωάννινα
more
Amron 15 Live
Ιωάννινα
more
Babel Trio Live
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Περίπατος στο παζάρι των Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2018
Ιωάννινα
more
Γέφυρες Ενότητας στη Συμβουλευτική
Ιωάννινα
more
2η Πανηπειρωτική Οικογιορτή
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Κάνε μου Τέτοια
Ιωάννινα
more
Xylouris White Live
Ιωάννινα
more
Dare or Dare Rock Party
Ιωάννινα
more
Η Παναγία των Παρισίων
Ιωάννινα
more
Funk Up Live
Πρέβεζα
more
Prevere Latin Party
Πρέβεζα
more
Old Town Music Bar Check In Party
Ιωάννινα
more
Rock Bass 3 Years Anniversary Party
Ιωάννινα
more
C-Drain Live
Ιωάννινα
more
3 Little Birds Party
Ιωάννινα
more
Crazy Bowling Fridays
Πρέβεζα
more
Καφέ Αμάν στο Μαστέλο
Ιωάννινα
more
Above The Hood Live
Ιωάννινα
more
Λαϊκισμός και κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ιωάννινα
more
Η Απελευθέρωση
Ιωάννινα
more
Route 66 presents RSN
Ιωάννινα
more
ΛΕΞ Live
Ιωάννινα
more
Καφρόκρεμα
Ιωάννινα
more
Mixtape The Band Live
Ιωάννινα
more
Θυμωμένο Πορτραίτο Halloween Party
Ιωάννινα
more
The Moob presents How We Party
Ιωάννινα
more
Έκθεση Χαρακτικής του Jiří Slíva
Ιωάννινα
more
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Konzentrationslager Auschwitz
Ιωάννινα
more
Phil Shoenfelt & Baron Anastis Live
Ιωάννινα
more
Τρίτες με Σινεμά
Ιωάννινα
more
PocoLoco Cocktail Party
Ιωάννινα
more