EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-έκθεση «Ηπειρώτικη Λαογραφία»

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Διαιτολόγο Διατροφολόγος Ιωάννινα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-έκθεση «Ηπειρώτικη Λαογραφία»

Δημιουργεί νέα δεδομένα και ανεβάζει ψηλά τον πήχη, η εκδήλωση-έκθεση «Ηπειρώτικη Λαογραφία» από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, το διήμερο 28 & 29 Απριλίου 2018.

Η Λαογραφία, χωρίς να ζητεί διόλου από τους ανθρώπους να γυρίσουν στο παρελθόν, αυτό άλλωστε είναι αφύσικο και αδύνατο, τους βοηθάει να γνωρίσουν τη λαϊκή τους παράδοση. Το σήμερα παραμένει δεμένο με το χθες. Το σύνολο του παρελθόντος είναι πάντα εν ζωή και εν λειτουργία μέσα στο παρόν, ακόμη και αν εμείς σήμερα δεν το θυμόμαστε πια. Η γνωριμία με το παρελθόν, η επαφή με τις ρίζες μας αποτελεί τη βάση για το μέλλον. Ζούμε σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από το άγχος, την αστάθεια, την κρίση των αξιών, τις επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά. Καιροί απρόσωποι, όπου ο άνθρωπος χάνεται στην ανωνυμία και τη γεωμετρική μονοτονία της πόλης και ζει σε γυμνά και ανιαρά κατασκευάσματα που επί το πλείστον κάθε άλλο παρά ανθρώπινα είναι. Σε αυτή την εποχή της ύλης, της ταχύτητας και παραβίασης της φυσικής πορείας περιφρονήσαμε, αγνοήσαμε και αμφισβητήσαμε την πολιτιστική μας παράδοση και τις αξίες της. Υποτιμήσαμε τις πνευματικές παραδόσεις, μιμηθήκαμε ξένα έθιμα. Έτσι χάθηκε σχεδόν ανεπίστρεπτα ένας ολόκληρος κόσμος που σφράγισε τις μνήμες πολλών και σημάδεψε την ψυχή τους.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αναγνωρίζοντας το σημερινό γίγνεσται και κόντρα στους καιρούς προσδιόρισε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό λαογραφικό “κάδρο”, για την Ηπειρώτικη Λαογραφία, στον πιο εμβληματικό χώρο για τους απανταχού Ηπειρώτες, στο Ζάππειο Μέγαρο, , το διήμερο 28 και 29 Απριλίου 2018. Σε μια πανελλαδική ερμηνευτική πρωτιά, με την συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση-πρόταση. Η εκδήλωση συνδύασε πολλά νέα στοιχεία, με παραβολή του παλαιού και νεότερου στοιχείου. Μια συμβολική παραβολή-παρουσίαση-πρόκληση με την ανάδειξη της συλλεκτικής προσπάθειας συμπατριωτών.
Η έμπνευση, ο σχεδιασμός, η συνολική παραγωγή και η μεθοδική ολοκλήρωση της εκδήλωσης ''Ηπειρώτικη Λαογραφία'' για πρώτη φορά απο την ΠΣΕ, δηλαδή μιας ποιοτικής ισχυρής πολιτιστικής σηματοδότησης, μιας πολυσύνθετης οργάνωσης, διήρκησε σχεδον πέντε μήνες από την ορισθείσα επιτροπή από το Δ.Σ. της ΠΣΕ και με κεντρικό συντονισμό από το Προεδρείο της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, μέσω του Έφορου Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου.
H εκδήλωση συτή καταγράφεται για τους χιλιάδες των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, ότι είναι μια κατάθεση στην επιστήμη της Λαογραφίας και μια διύλιση γνώσης και προσπάθειας, συνδυασμένη με την δυναμική συνέχεια. Την δυναμική συνέχεια και το πείσμα των Ηπειρωτών, απέναντι στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης , των πολλών αποδήμων Ηπειρωτών της ΠΣΕ σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με το Ζάππειο Μέγαρο, τον Λαογραφικό Σύλλογο ''Ρίζες'' και με την αρωγή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, του Μουσείου επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασσά, του Μουσείου Αργυροχοϊας Ιωαννίνων, του Σωματείο των Ασημουργών Ιωαννίνων, της Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, της Χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της ΠΣΕ, τους λαϊκούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, τα χορευτικά συλλόγων μελών της ΠΣΕ και πολλούς άλλους μεμονωμένους αρωγούς. Με σκοπό τη παρουσίαση της μοναδικής & ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομίας της Ηπειρώτικης Λαογραφίας, μιας ζώσας και δυναμικής υπόθεσης των Αποδήμων Ηπειρωτών ανά τον κόσμο.
Οι επισκέπτες του Ζαππείου, για την εκδήλωση αυτή διαπίστωσαν, ότι ενσωμάτωσε μια δημιουργική αναζήτηση εκατοντάδων ετών, ανθρώπων και υλικών που προσπάθησαν και προσπαθούν και ακόμη σήμερα και συνθέτουν την Ηπειρώτικη Λαογραφία. Που επικεντρώθηκε: Πρώτον στην Παραδοσιακή Ηπειρώτικη φορεσιά - λαογραφική ερμηνεία της τοπικής ενδυμασίας. Οι φορεσιές που συνολικά εκτέθηκαν από το βεστιάριο του Λαογραφικού Συλλόγου ''Ρίζες'' και σε κατασκευές και μοντέλα ξεπέρασαν τις 30. Και δεύτερον στο Κόσμημα η Χειροποίητη Δημιουργία/ες από την παγκοσμίως διαδεδομένη Ηπειρώτικη Αργυροχρυσοχοΐα – ερμηνεία της λαογραφικής παραδοσιακής τεχνικής, με ανάλυση επιρροών και στοιχείων του τόπου και περιόδων. Και απέδωσαν τα εύσημα στο Δ.Σ. της ΠΣΕ.
Η ενσάρκωση και σηματοδότηση της εκδήλωσης στο κοινό, αποδόθηκε συνδιαστικά με πλούσιο οπτικό υλικό, σπάνια μοναδικά εκθέματα, σε χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ήπειρο. Η αποτύπωση της εκδήλωσης, συνδυάστηκε με τα τα συλλεκτικά εκθέματα-ενότητες που είναι η σύνδεση της Ηπειρώτικης λαϊκής παράδοσης του επεξεργασμένου μόχθου ζωής. Η ΠΣΕ με την πανθομολογούμενη επιτυχία της διήμερης εκδήλωσης κυριολεκτικά κατέδειξε τον ηγεμονικό της ρόλο στην προβολή της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και της πατρίδας γενικότερα.
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έγιναν το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 το πρωί, από τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, παρουσία του πρώην Υφυπουργού Γεωργίας Μιχάλη Καρχιμάκη, του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση και όλων των μελών του Προεδρείου της ΠΣΕ, καθώς και πολλών εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων της ΠΣΕ.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ των άλλων ότι: ''Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, καταδεικνύεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για αυτή, αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τώρα εδώ στα εγκαίνια και τα συστατικά της μέρη, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια. Με την «Ηπειρώτικη Λαογραφία'' η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο: Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο Ηπειρώτικο τρόπο''.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ακολούθησε μετά τα εγκαίνια ήταν πλούσιο και συμπεριλάμβανε μουσική και χορό. Έτσι μετά, το Σάββατο το πρωί ακολουθησε ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά και απόδοση χορών. Παίζει η ζυγιά του Τάκη Ζιάγκα και τραγουδά ο Σάββας Σιάτρας. Χόρεψαν: Το Χορευτικό της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας, το Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, το Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας και το Χορευτικό της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ν. Μάκρης, Ραφήνας, Μαραθώνα και Πικερμίου. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος προσέφερε ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα στους επισκέπτες και η ΠΣΕ κέρασε τσίπουρο. Το Σαββάτο το απόγευμα ακούστηκε ηπειρώτικη μουσική από παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά του Κώστα Μήτση, με τον ίδιον στο τραγούδι και τον Κωνσταντίνο Λιόντο στο κλαρίνο. Χόρεψε το Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων και το Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.
Το πρόγραμμα της Κυριακή 29 Απριλίου 2018, το απόγευμα συμπεριλάμβανε: Συνάντηση των Συντελεστών της εκδήλωσης, Χαιρετισμό του Προέδρου του Ζαππείου Μεγάρου, Χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση, Ομιλίες Τοποθετήσεις εκπροσώπων των συνδιργανοτών και συντελεστών, πρώτη ερμηνεία ηπειρώτικου τραγουδιού από τον Σάββα Σιάτρα, με κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, τη χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ που απέδωσε ηπειρώτικους σκοπούς, εκτίμηση Συλλεκτικών αντικειμένων και Ηπειρώτικη μουσική από από τηνπαραδοσιακή ηπειρώτικη η ζυγιά του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τραγουδιστή τον Μιχάλη Ζάμπα. Χόρεψαν το Χορευτικό του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής και το Χορευτικό της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό για όλους και με μπουφέ με ηπειρώτικες πίτες και τσίπουρο.
Στην Πανηγυρική της εκδήλωσης απήυθυναν χαιρετισμούς, εκτός του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση και ο Πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου Γεώργιος Χρήστου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Επαναστατικής Περιόδου και Αλή Πασσά Φώτης Ραπακούσης , η Ευαγγελία Ανδρέου Αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου ''Ρίζες'', η Μαρίνα Νούτσου επιστημονικός συνεργάτης του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Κωστής Καλαποθαράκης εκπρόσωπος του Μουσείου Αργυροχοϊας Ιωαννίνων και στέλεχος της Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και ο Φαίδων Ηλίας Πρόεδρος του Σωματείου Ασημουργών Ηπείρου.
Ένα επιπρόσθετο γεγονός που έκανε την εκδήλωση ξεχωριστή και έκανε την ΠΣΕ πρεσβευτή του Ελληνισμού και της παράδοσης, ήταν το μοναδικό ενδιαφέρον των πολλών τουριστών που την περιηγήθηκαν. Οι τουρίστες κατέκλυσαν με ερωτήσεις την οργανωτική επιτροπή και απορρούσαν πως αυτό, σαν συνολικό θέμα, δεν έχει μπει στην διαδικασία περιοδικής τουλάχιστον Ευρωπαιϊκης έκθεσης σε πόλεις και μητροπόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκδόθηκαν ενθυμήματα για την εκδήλωση αυτή και συγκεκριμμένα ένα συλλεκτικό cd με 14 εμβληματικά ηπειρώτικα τραγούδια που απέδωσαν ηπειρώτες τραγουδιστές και μία αναμνηστική κονκάρδα με το λογότυπο της ΠΣΕ, που διατίθενται στη γραμματεία της ΠΣΕ.
Η ΠΣΕ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χιλιάδες των επισκεπτών που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιηγήθηκαν την έκθεση, αλλά και τους χορηγούς που συνέδραμαν την εκδήλωση αυτή. Συγκεκριμμένα τους συνδιοργανωτές Ζάππειο Μέγαρο για την παραχώρηση του χώρου και τη κάλυψη μέρους των δαπανών, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καρχιμάνη για την κάλυψη μέρους των δαπανών, και τα Νερά ''Κωστηλάτα'', Σάββα Σιάτρα, Στέλιο Κουκουλάρη Αντιδήμαρχο Πωγωνίου, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Φούρνους και Ζαχαροπλαστεία Χρήστος Έξαρχος, Αποθήκη τυροκομικών Αριστείδη Γούλα και Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ασπροπύργου.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με την εκδήλωση αυτή της Ήπειρώτικης Λαογραφίας'' στο Ζάππειο Μέγαρο, τόλμησε και πέτυχε, για όλους τους Ηπειρώτες, την Ελλάδα τις αξίες και παραδόσεις, για ένα από τα μεγαλύτερα και βαρύτερα κεφάλαια της Λαογραφίας της πατρίδας μας, που δυναμικά διατηρεί παράγει και συνεχίζει την Ηπειρώτικη Μοναδική Λαογραφία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αλλά παράλληλα δήλωσε παρούσα και ενεργή, στην διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, που μόνον αυτή τολμά.

Από το δελτίο τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας με το απολογιστικό της εκδήλωσης.


Room 52 Ola Limba Party
Πρέβεζα
more
Ο Μικάδος
Ιωάννινα
more
Dare or Dare Rock Party
Ιωάννινα
more
Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας
Ιωάννινα
more
Παίζουμε Μαζί με την Αφή
Ιωάννινα
more
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning
Ιωάννινα
more
Τhe Circle Orchestra Live
Ιωάννινα
more
Αδελφικές Σχέσεις: Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία
Ιωάννινα
more
Prevere One Love Party
Πρέβεζα
more
Live στο δρύΟινο
Ιωάννινα
more
Έκθεση θεατρικών κοστουμιών
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Σινική Μελάνη
Ιωάννινα
more
Opera Chaotique Live
Άρτα
more
Rock Bass Rebellious Jukebox
Ιωάννινα
more
Άσπρο Πιάτο Opening
Ιωάννινα
more
Rumi Music Bar Όλα Ελληνικά
Ιωάννινα
more
Xylouris White Live
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Κάνε μου Τέτοια
Ιωάννινα
more
Ηλίας Καμπακάκης Live
Ιωάννινα
more
Ζυθορυχείο I Love 80
Ιωάννινα
more
Le Zazu Omerta Greek Nights
Ιωάννινα
more
Prevere Latin Party
Πρέβεζα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Περίπατος στο παζάρι των Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
Le Zazu Blackout Nights
Ιωάννινα
more
Rock Bass 3 Years Anniversary Party
Ιωάννινα
more
Έκθεση Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια
Ιωάννινα
more
Θυμωμένο Πορτραίτο Halloween Party
Ιωάννινα
more
Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι
Άρτα
more
Eleven Cocktail & Wine Night
Άρτα
more
Ο Μικρός Πρίγκιπας
Ιωάννινα
more
Παρέα με το Νίκο και τον Δημήτρη
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Κινηματογράφου
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Konzentrationslager Auschwitz
Ιωάννινα
more
Sasquatch Live
Ιωάννινα
more
Rock Bass Halloween Party
Ιωάννινα
more
Συχνά και Σπάνια Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία
Ιωάννινα
more
Mixtape The Band Live
Ιωάννινα
more
Reserved Kokomploko Jungle Edition
Ιωάννινα
more
12ος Πίθηκος Live
Ιωάννινα
more
Δρόμος της Νίκης
Καλπάκι
more
PocoLoco Cocktail Party
Ιωάννινα
more
Τρίτες με Σινεμά
Ιωάννινα
more
Προβολές στο Θυμωμένο Πορτραίτο
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Τα Ουγγρικά Ψάρια
Ιωάννινα
more
Πέμπτη στο Γυαλί Καφενέ
Ιωάννινα
more
Λαϊκισμός και κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ιωάννινα
more
Liva K DJ Set
Ιωάννινα
more
Έκθεση Στα παλιά θρανία: Η σχολική ζωή τον 20ο αιώνα
Ιωάννινα
more
Η Απελευθέρωση
Ιωάννινα
more
Trio Tenoro Live
Ηγουμενίτσα
more
Ο Μάγος του Οζ
Ιωάννινα
more
The Moob presents How We Party
Ιωάννινα
more
Σαμψών και Δαλιδά
Πρέβεζα
more
Γέφυρες Ενότητας στη Συμβουλευτική
Ιωάννινα
more
Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2018
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου Πλατανούσας 2018
Πλατανούσα
more
2η Πανηπειρωτική Οικογιορτή
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Λόγια του Χτες σε Εικόνες του Σήμερα
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Λουλουδοπόλεμος
Ιωάννινα
more
Έκθεση Χαρακτικής του Jiří Slíva
Ιωάννινα
more
Ημέρες Καριέρας 2018
Ιωάννινα
more
Thessaly Power Duet Live
Ιωάννινα
more
38ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Γυάλινα Γιάννινα
Ιωάννινα
more
Ζωντανή Ελληνική Μουσική στη Στοά Λούλη
Ιωάννινα
more
Φεστιβάλ Θεάτρου Αθεράπευτων
Ιωάννινα
more
Babel Trio Live
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς και γονείς
Άρτα
more
Βασίλης Παπακωνσταντίνου & Οδυσσέας Ιωάννου Live
Ιωάννινα
more
Amron 15 Live
Ιωάννινα
more
Φοίβος Δεληβοριάς Live
Ιωάννινα
more
Funk Up Live
Πρέβεζα
more
Basalto Sundays
Άρτα
more
Έκθεση Νυφικών Primalicia
Ιωάννινα
more
Crazy Bowling Fridays
Πρέβεζα
more
Route 66 presents RSN
Ιωάννινα
more
Η Παναγία των Παρισίων
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Check In Party
Ιωάννινα
more
Equus+ Γευσιγνωσία Ελληνικών Αποσταγμάτων
Ιωάννινα
more
Καφρόκρεμα
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου Δροσοπηγής
Ιωάννινα
more
Room 52 Red Caps
Πρέβεζα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Ο Φοίνικας
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Ινδικής Ρυθμικής Αρμονίας
Ιωάννινα
more
Milonga Alegre
Ιωάννινα
more
Live στο Παραδοσιακό Καφενείο «Μεράκι»
Ιωάννινα
more
Ο Παπουτσωμένος Γάτος και ο Μάγος Τραμπαδώρ
Ιωάννινα
more
C-Drain Live
Ιωάννινα
more
Ποντιακή Βραδιά
Ιωάννινα
more
Βασίλης Λέκκας Live
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου στους Μελιγγούς
Ηγουμενίτσα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Ο Φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης
Ζαγόρι
more
Ρακή and Roll Winter Opening
Ιωάννινα
more
Le Zazu Drip It Episodes
Ιωάννινα
more
Δεν είμαι εγώ
Ιωάννινα
more
Above The Hood Live
Ιωάννινα
more