EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης

Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου.
Ας υποθέσουμε πως ήρθανε τα δάση
μ' αυτοκρατορικήν εξάρτηση πρωινού
θριάμβου, με πουλιά, με το φως τ' ουρανού,
και με τον ήλιο όπου θα τα διαπεράσει.

Αυτή είναι η πρώτη στροφή από το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη με τίτλο «Αισιοδοξία», που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 30 Οκτωβρίου 1896. Γράφτηκε το 1928 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Νέα Εστία (6, 63, 1 Αυγούστου 1929) μετά το θάνατο του ποιητή. 

Αυτή η «άβυσσος του νου», τελικά θα οδηγήσει τον Κώστα Καρυωτάκη, έναν από τους καλύτερους ποιητές του καιρού του, στην αυτοκτονία, σε ηλικία 32 ετών στην Πρέβεζα, πόλη που συνδέθηκε με την τελευταία περίοδο της ζωής του.

Ο Κ. Καρυωτάκης ήταν ποιητής και πεζογράφος και θεωρείται από πολλούς η σημαντικότερη λογοτεχνική φωνή που ανέδειξε η γενιά του ’20.  Ήταν  από τους πρώτους, που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση και επηρέασε πολλούς ποιητές, όπως Σεφέρη, Ρίτσο, Βρεττάκο και με την αυτοκτονία του δημιούργησε φιλολογική μόδα, τον Καρυωτακισμό, στη νεοελληνική ποίηση.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896. Ο πατέρας του, Γεώργιος Καρυωτάκης από τη Συκιά Κορινθίας, ήταν νομομηχανικός. Ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας. Είχε μία αδελφή ένα χρόνο μεγαλύτερή του, τη Νίτσα, και έναν αδελφό μικρότερο, το Θάνο, που γεννήθηκε το 1899 και σταδιοδρόμησε ως τραπεζικός υπάλληλος.

Λόγω της εργασίας τού πατέρα του, η οικογένεια  άλλαζε συχνά τόπο διαμονής. Έτσι ο ποιητής έζησε στη Λευκάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, το Αργοστόλι, την Αθήνα, τα Χανιά. Από τα εφηβικά του χρόνια δημοσίευε ποιήματα σε παιδικά περιοδικά, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού «Διάπλαση των Παίδων». Σε ηλικία 17 ετών ερωτεύεται την χανιώτισσα Άννα Σκορδύλη, μια σχέση που θα τον σημαδέψει.

Το 1917 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με λίαν καλώς. Στην αρχή επιχείρησε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Τελικά όμως διορίστηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ μετά την οριστική απαλλαγή του από τον Ελληνικό Στρατό για λόγους υγείας, τοποθετήθηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Μισούσε πολύ την εργασία του και τη σατίριζε συχνά στην ποίησή του.

Τον Φεβρουάριο του 1919 δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή «Ο Πόνος των Ανθρώπων και των Πραγμάτων», αλλά  δεν έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το σατιρικό περιοδικό «Η Γάμπα», η κυκλοφορία του οποίου όμως απαγορεύτηκε έπειτα από έξι τεύχη κυκλοφορίας.

Η δεύτερη συλλογή του τα «Νηπενθή», εκδόθηκε το 1921. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, συνάδελφό του στη Νομαρχία Αττικής. Το 1924 ταξίδεψε στο εξωτερικό και επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Γερμανία. Το Δεκέμβριο του 1927 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του, «Ελεγεία και Σάτιρες».

Το Φεβρουαρίου του 1928 αποσπάστηκε στην Πάτρα και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Η αλληλογραφία του με συγγενείς του την περίοδο αυτή αναδεικνύει την απόγνωση του Καρυωτάκη για την επαρχιακή ζωή και τη μικρότητα της τοπικής κοινωνίας. Στις 20 Ιουλίου πήγε στο Μονολίθι Πρέβεζας και αποπειράθηκε επί 10 ώρες να αυτοκτονήσει, προσπαθώντας μάταια να πνιγεί. Την επόμενη μέρα (21 Ιουλίου) αγόρασε ένα περίστροφο κι επισκέφτηκε ένα καφενείο της Πρέβεζας. Αφού πέρασε λίγες ώρες μόνος του καπνίζοντας, πήγε σε μια παρακείμενη παραλία, τον Άγιο Σπυρίδωνα και έθεσε τέλος στη ζωή του κάτω από έναν ευκάλυπτο. Στην τσέπη του η αστυνομία βρήκε ένα σημείωμα, που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας του.

Η ποίηση του Καρυωτάκη στερείται ίχνη φιλολογίας, αισθηματισμού και φιλαρέσκειας, στοιχεία που βρίσκονταν άφθονα στους παλιότερους ποιητές.  Αποπνέει μια αίσθηση του μάταιου, του χαμένου και κυριαρχείται από αντιηρωική στάση. Ο Καρυωτάκης γράφει ποιήματα για το άδοξο, το ασήμαντο, ακόμα και το γελοίο, ως διαμαρτυρία, που φθάνει στο σαρκασμό.

Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει συνθέτες και συγκροτήματα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, τα Υπόγεια Ρεύματα, η Λένα Πλάτωνος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Γλέζος και ο Νίκος Ξυδάκης.