EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης τη σχολική χρονιά που πέρασε: ένας μικρός απολογισμός.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης τη σχολική χρονιά που πέρασε: ένας μικρός απολογισμός.

«Αν θέλεις μπορείς», είναι ένα motto που υιοθετείται από την Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, προκειμένου να πετύχει κάθε φορά τους στόχους της.
Η δύναμη της θέλησης της Ζωσιμαίας είναι ικανή να υπερπηδήσει τα οποιαδήποτε εμπόδια, προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση των στόχων που εδώ και δύο αιώνες περίπου είχαν θέσει οι ιδρυτές της αδελφοί Ζωσιμάδες.
Η φετινή σχολική χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα «δυσάρεστη», αφού λόγω των χρόνιων τεχνικών, όχι μόνον άλυτων αλλά και πολλαπλασιαζόμενων προβλημάτων του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, η υποδοχή των μαθητών κατέστη απαγορευτική.
Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ο τρόπος εκείνος ώστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων», τα οποία επί χρόνια τώρα σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί η Ζωσιμαία, να συνεχιστούν. Η απογοητευτική αδιαφορία και δυσπραγία των πολλών προηγούμενων ετών, που οδήγησαν στη διόγκωση των υπαρχόντων προβλημάτων, θα μπορούσαν (;) να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επιτυχημένη πορεία των εκπαιδευτικών δράσεων της Ζωσιμαίας. Η εύκολη λύση και εύλογη δικαιολογία θα ήταν η αναστολή υλοποίησης οποιασδήποτε δραστηριότητας. Αυτό θα αποτελούσε και μια έντονη ένδειξη διαμαρτυρίας, ίσως «εις ώτα μη ακουόντων», για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κτηριακά η Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, η οποία τώρα χρόνια εκπέμπει ΣΟΣ για την αναβάθμιση των υποδομών της.
Μετά από πολλές σκέψεις, διεργασίες και διαδικασίες η αποκλειστική χρήση της Κινητής Βιβλιοθήκης, του γνωστού «Βιβλιοαυτοκινήτου», της Ζωσιμαίας για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπήρξε η σωτήριος λύση.  Με τον υπεύθυνο της Κινητής κ. Γ. Λάιο, μόνιμο υπάλληλο της Βιβλιοθήκης και την εκπαιδευτικό κ. Σ. Νάκκα, η «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας ταξίδεψε καθημερινά σε 165 σχολικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων, των περιχώρων και της Περιφέρειας της Ηπείρου, μεταφέροντας τη γνώση, η οποία προσφέρεται με ευφάνταστους, δημιουργικούς και ιδιαίτερα ευχάριστους και ελκυστικούς τρόπους, σε άρρηκτο συνδυασμό με την έκφραση και ενδυνάμωση των συναισθημάτων των μικρών και μεγαλύτερων φίλων της Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η Ζωσιμαία και υλοποιεί αδιάκοπα, με τη μορφή αυτή, από το 2013 κ.εξ..  
Τα προγράμματα σχεδιάζονται αποκλειστικά από το «Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων» της Ζωσιμαίας, ακολουθώντας συγκεκριμένους Άξονες και τις επιταγές, σε διεθνές (UNESCO, IFLA, Λευκή Βίβλος για Βιβλιοθήκες κλπ.) και τοπικό περιβάλλον (Υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπ. Πολιτικής κλπ.),  εναρμονιζόμενοι προς τις κατευθύνσεις για τη δημιουργία νέων βιβλιοθηκών, με κέρδος την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσω της αναγνωστικής κουλτούρας. Τα στάδια του Σχεδίου Δράσης περιλαμβάνουν, για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα εξής: Σχηματισμός ομάδας συνεργασίας, συμμετοχή του προσωπικού εξ αντικειμένου, διερεύνηση των υφιστάμενων αναγκών ( με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική ιστορία, κουλτούρα κλπ.), καθορισμός στόχων, καταρτισμός και εφαρμογή πλάνου του προγράμματος και τελική αξιολόγηση. 
Τα προγράμματα όλα καλύπτονται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του ετήσιου Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, ο οποίος ανά έτος μειούμενος τυγχάνει αντιστρόφως ανάλογος του αριθμού των μαθητών.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά τα προγράμματα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2018, δηλαδή ένα μήνα τουλάχιστον αργότερα από το σύνηθες, λόγω αναμονής των αποφάσεων για τη λειτουργικότητα του κτηρίου. Παρά ταύτα ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν παρέμεινε και φέτος ικανοποιητικός, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, και μάλιστα ήταν αρκετά τα σχολεία τα οποία εξυπηρετήθηκαν καλύτερα με την Κινητή, λόγω δυσκολίας μετακίνησης των μαθητών από την περιφέρεια, για ποικίλους ευνόητους λόγους.
Παράλληλα με τα σταθερά, γνωστά πλέον προγράμματα, Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου, Από τις πινακίδες της Προϊστορίας στα tablets και οι Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι, δύο νέα προγράμματα για το σχολικό έτος 2018-19, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στηρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο υλοποιήθηκαν από τη «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας: 
«Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!... για όλα αυτά που ΖΩ!», με αφόρμηση το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα « Πού να απλώσω τόση αγάπη;» (Εκδόσεις Διάπλους, 2012), οι μαθητές εκφράστηκαν σχετικά με ότι αγαπούν και εκτιμούν στη ζωή τους. Θετικές σκέψεις, αγαπημένοι και αγαπημένα, δημιουργική έκφραση, φαντασία, μιμήσεις και ένα πλυντήριο για δυνατά συναισθήματα &
«Η ΖΩσιμαία αποκαλύπτεται στα παιδιά», μια δράση διαμορφωμένη αναλόγως με τη βαθμίδα εκπαίδευσης που έχει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την Ιστορική Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί περίπου δύο αιώνες, τους χώρους και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης  βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσει τόσα χρόνια τώρα σαν μια άλλη «Κιβωτός γνώσης και πολιτισμού».
Τώρα, το «Βιβλιοαυτοκίνητο» της Ζωσιμαίας, αφού περάσει τον απαραίτητο έλεγχο και μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις του, θα είναι έτοιμο να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του από τη νέα σχολική χρονιά. 
Η αγάπη και η ζεστή ματιά προσδοκίας των παιδιών αποτελεί τεράστια κινητήρια δύναμη για τη Ζωσιμαία στη συνέχιση της ανάπτυξης δεξιοτήτων του 21ου αιώνα μέσα από φιλαναγνωστικές δραστηριότητες. 

Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Δρ. Βαΐα Οικονομίδου
Ιστορικός-Αρχαιολόγος Ph.D.