EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Τι γίνεται με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο;

Τι γίνεται με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο;

Εδώ και πολύ καιρό, έχει ανακύψει το τεράστιο ζήτημα με τη διενέργεια γεωτρήσεων στην Ήπειρο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και σχιστολιθικού αερίου. 

Η εφαρμογή του προγράμματος για την ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει ξεκινήσει σε μια έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από το 3% της ελληνικής επικράτειας. Η έκταση αυτή καλύπτει μεγάλες περιοχές της Ηπείρου, κυρίως των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στις οποίες υπάρχουν προστατευόμενες εκτάσεις με Εθνικά Πάρκα. Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol, ενώ τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech. Το έργο θα συνεχιστεί και στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας, αφού τον Μάρτιο του 2017 εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» στους εν λόγω νομούς.

Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη από τη σύμβαση που κύρωσε η Βουλή για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, προβλέπεται φορολόγηση της εταιρείας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με 20% επί των δηλωμένων κερδών και με 5% περιφερειακό φόρο, ποσά που θα καταβάλλονται όταν και εάν ξεκινήσει η εξόρυξη. 

Η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είναι κορυφαίο ζήτημα, που αγγίζει όλη τη χώρα αλλά κύρια την γεωγραφική περιφέρεια της Ηπείρου και τους Ηπειρώτες.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, προσπάθησε σε βάθος να διεισδύσει στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίων στα οικόπεδα της Ηπείρου, είχε διοργανώσει ημερίδα ήδη τον Δεκέμβριο του 2014 διοργάνωσε ημερίδα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα. 

Ερωτήματα και σοβαρές αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στο Ζαγόρι και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων, η προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, που το πρώτο βήμα της είναι η διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για την εξεύρεση πιθανών σημείων ενδιαφέροντος. Για πολλούς κατοίκους της περιοχής με τον μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Ζαγοριού, που αποτελεί ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης, μια πιθανή ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου φαντάζει ως εφιάλτης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι κάτοικοι των περιοχών διαμαρτύρονται ήδη για μη τήρηση των κανόνων περί προστασίας της ιδιοκτησίας από τη μεριά των εταιρειών που είναι υπεύθυνες για τις γεωτρήσεις.

Η έλλειψη ενημέρωσης και οποιασδήποτε διαβούλευσης (παρότι ρητά προβλέπονται σε κάθε στάδιο του έργου) ξεσήκωσε τον κόσμο. Οι άδειες για την πραγματοποίηση του έργου ελήφθησαν τάχιστα από την περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, με τον Δήμο Ζαγορίου να την ανακαλεί στη συνέχεια. 

Ειδικά για την περιοχή του Ζαγορίου, τα ερωτηματικά είναι πολλά για το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος τόπος για να γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην περιοχή υπάρχουν 46 παραδοσιακοί οικισμοί και μεγάλο μέρος τριών εθνικών πάρκων (Βόρειας Πίνδου, Βίκου - Αώου και Πίνδου - Βάλια Κάλντα), επτά περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου (ένα από τα πέντε στην Ελλάδα).

Εδώ και λίγο καιρό, έχει δημιουργηθεί η Πρωτοβουλία κατά της Έρευνας και Εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, με κύριο σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και του κοινού, για τις προεκτάσεις που πιθανόν να έχει το έργο αυτό σε ολόκληρη την Ήπειρο. Επίσης, στόχος είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών, με χρήση κάθε νόμιμου μέσου, για την άμεση πολιτική ακύρωση των σχεδίων έρευνας και εξόρυξης και την παύση κάθε σχετικής με αυτές δραστηριότητας. Τέλος, σημαντικός και απώτερος στόχος είναι η άμεση έναρξη διαλόγου για την ανάπτυξη κάθε περιβαλλοντικά φιλικού και ήπιου τρόπου παραγωγής ενέργειας στην Ήπειρο, με γνώμονα το όφελος και την ευημερία των κατοίκων της, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις μακράς διαρκείας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Οι τεχνικές της υδρορρηγμάτωσης πετρωμάτων (για εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου) χρησιμοποιούν πεπιεσμένο νερό και χημικά. Η μέθοδος απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρων πόρων του υπεδάφους από τα χημικά, καθώς και κίνδυνος πρόκλησης σεισμικών δραστηριοτήτων. Η μέθοδος αυξάνει την πιθανότητα ρύπανσης των υπόγειων υδάτων λόγω ανεξέλεγκτων ροών αερίων ή υγρών που οφείλονται σε εκρήξεις ή εκροές, καθώς και την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων.

Επιπρόσθετα, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την κλιματική αλλαγή, καθώς η παραγωγή και η εξόρυξή του οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το συμβατικό πετρέλαιο. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι ίσες ή περισσότερες από το λιγνίτη και τον άνθρακα, που θεωρούνται τα πιο βρώμικα καύσιμα.

Ένα μεγάλο όμως πρόβλημα, ίσως αποτελέσει η λεγόμενη μέθοδος fracking, ή αλλιώς υδραυλική ρωγμάτωση. Συγκεκριμένα, μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών του 2012 εντόπισε στα Ιωάννινα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, ενός μη συμβατικού υδρογονάνθρακα που εξορύσσεται με τη μέθοδο fracking. Το σχιστολιθικό αέριο βρίσκεται ανάμεσα στις σχισμές των πετρωμάτων και, για την εξόρυξή του, γίνονται “ενέσεις” μεγάλης πίεσης με χημικά, τα οποία αφενός προκαλούν ρύπανση, αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο για σεισμούς, λόγω των αυξημένων πιέσεων που δημιουργούν στο υπέδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο δεν απαγορεύει το fracking ως εξορυκτική μέθοδο. Να σημειωθεί επίσης ότι η μέθοδος αυτή έχει απαγορευτεί νομοθετικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.