EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Τι είναι η εβδομάδα Κινητικότητας;

Διαιτολόγο Διατροφολόγος Ιωάννινα
ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τι είναι η εβδομάδα Κινητικότητας;

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. 
Σκοπός των δράσεων, που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
 
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
 
Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 
Για το 2018, έχει επιλεγεί ως μότο το «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018 με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. 
Εκτός από τις τοπικές αρχές, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής δράσεων και ενεργών πολιτών. 
 
Ο ρόλος του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι σημαντικότατος, συντονίζοντας και διαχέοντας την πληροφορία στους Δήμους της χώρας, καθώς και συνεισφέροντας στο σχεδιασμό διαφόρων δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
 
Το 2015 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 1.870 πόλεις από 45 χώρες τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. 

Το 2018 έγινε ειδική μνεία στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος διακρίθηκε στην κατηγορία μικρών πόλεων. 

Συνδυάζω - Μετακινούμαι
Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα. 
Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης.
Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Συμμετοχή Τοπικών Αρχών
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας.
Στόχος είναι η ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας άριστη κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση καθαρότερης ενέργειας, ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – τόνωση της ζωτικότητας των πόλεων, ενίσχυση των κοινωνικών συναλλαγών και δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.

Επικοινωνιακές Δράσεις

 • Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας στις ηλεκτρονικές υπογραφές όλων των υπαλλήλων των συμμετεχόντων Δήμων – Οργανισμών.
 • Διασπορά της πληροφορίας μέσα από δελτία τύπου, ιστοσελίδες  και τα κοινωνικά δίκτυα.
 • Χρήση δημόσιων οθονών, όπως π.χ. πλατφόρμες μετρό, για μετάδοση μηνυμάτων.
 • Επίσης, όπου υπάρχει δωρεάν ασύρματο δίκτυο, μεταφορά σε σελίδα με πληροφορίες για τη βιώσιμη κινητικότητα.
 • Συμμετοχή των σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας (green snake).
 • Συμμετοχή εταιρειών, επιβράβευση εργαζομένων που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
 • Χορηγίες από μεγάλες εταιρείες για επιβράβευση των επιβατών των μέσων μεταφοράς και των ποδηλατών, όπως π.χ, τσάντες, δώρα βιβλία, αναψυκτικά κλπ.
 • Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα την βιώσιμη κινητικότητα.
 • Διακόσμηση των λεωφορείων και λοιπών μέσων μεταφοράς με αφίσες.
 • Ειδικά εισιτήρια για την εβδομάδα κινητικότητας. Κατασκευή mobile apps για smart phones.

Δράσεις Πεδίου

 • Χάραξη και σήμανση ποδηλατοδρόμων για νέες ή βελτιωμένες υποδομές για ποδήλατα
 • Προγράμματα ξεναγήσεων για πεζούς ή ποδηλάτες  από εθελοντές των Δήμων (walking bus).
 • Δηµιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδροµών σε ζωτικές περιοχές των πόλεων, θαλάσσια µέτωπα, µνηµεία, ιστορικούς τόπους, κ.α.
 • Διευκόλυνση της πρόσβασης σε κάθε σηµείο της πόλης, δηµιουργία διαδροµών σύνδεσης και αύξηση του αστικού τουρισµού.
 • Δωρεάν γραμμές λεωφορείων σε αρχαιολογικούς χώρους / πάρκα.
 • Δείγμα πάρκου έκτασης όσο μια θέση στάθμευσης (parking park) και εγκατάστασή τους σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
 • Επανασχεδιασμός χρήσης δρόμων ή μείωση λωρίδων κυκλοφορίας και διοργάνωση αθλητικών αγώνων, αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς κλπ.
 • «Λευκές Νύχτες» σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια. Υλοποίηση πολιτιστικών γεγονότων στους δρόμους, όπως π.χ. συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα και ειδικές εκπτώσεις σε ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες μέσων μεταφοράς.
 • Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας, καθορισμός  γειτονιών «χωρίς αυτοκίνητο», δηµιουργία ζωνών χαµηλών εκποµπών.
 • Οδηγός μετακίνησης των τουριστών με τα μέσα μεταφοράς (δυνατότητα χρήσης μέσων μεταφοράς με κάρτα ξενοδοχείου κλπ).
 • Διοργάνωση μεγάλης συναυλίας, πικνίκ, χορού στο κέντρο της πόλης.
 • Κατασκευή θέσεων parking ποδηλάτων.
 • Δημιουργία υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 • Αποτύπωση των δράσεων σε διαδραστικούς χάρτες, ποδήλατο-λεωφορειόδρομοι, φεστιβάλ κλπ.
 • Βελτίωση υποδομών (νέες πεζογέφυρες, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ) - Δημιουργία ή επέκταση πεζοδρόμων.
 • Επέκταση ή δημιουργία νέων πράσινων διαδρομών
 • Βελτίωση και επέκταση δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας (δημιουργία λεοφωρειοδρόμων, νέες στάσεις, νέες γραμμές κλπ).
 • Χρήση οικολογικών μέσων για το στόλο της δημόσιας συγκοινωνίας.
 • Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία.
 • Δημιουργία σταθμών στάθμευσης για μετεπιβίβαση σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας.
 • Νέο συγκοινωνιακό σχέδιο: κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων.
 • Δημιουργία πεζοδρομίων "αφής" (με ανάγλυφα σχέδια για τυφλούς κλπ) - ράμπες για αμαξίδια αναπήρων - επέκταση και μείωση ύψους πεζοδρομίων.
 • Δημιουργία κέντρων μετακίνησης και διαδικτυακών υπηρεσιών πληροφόρησης (π.χ. σχεδιαστής διαδρομής).
 • Μόνιμη απαγόρευση οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
 • Ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στους δημόσιους χώρους.
 • Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών.

Οποιαδήποτε απορία έχετε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μπορείτε να συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της δράσης: http://www.mobilityweek.eu/

Για να δείτε ποιοι δήμοι και ποιες πόλεις συμμετέχουν στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Συγκεκριμένα για το Δήμο Ιωαννιτών, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Τροχαία Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων (ΛΕ.Μ.Ι,) η ΜΟΤ.Ο.Ε, το Ινστιτούτο Μοτοθέσις και τον Πανελλήνιο  Σύλλογο SOS-Τροχαία εγκλήματα, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση  την Τετάρτη 19/09/2018 στην πλατεία Πύρρου, από τις 19:00 έως και 23:00.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες της περιοχής μας, αλλά και τα μικρά παιδιά, για την τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τις επιπτώσεις που μπορεί  να φέρει ένα τροχαίο ατύχημα και την σωστή ενημέρωση και αποφυγή αυτών. Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων και τα μέλη της Λέσχης ΛΕ.Μ.Ι, και μέλη του ινστιτούτου Μοτοθέσις, θα  προβάλουν σε video wall θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια, θα γίνει διανομή έντυπου υλικού, δίνοντας βάση κυρίως στην ενημέρωση μικρών παιδιών για την χρήση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, δίκυκλων οχημάτων και του εξοπλισμού ασφαλείας.

Την ίδια μέρα στις 19.00 στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα « SaveLIVES” που πρωτοπαρουσιάστηκε  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη Βουλή των Ελλήνων το 2017. 

Το «Save LIVES – μια δέσμη μέτρων για την Οδική Ασφάλεια» εκδόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2017. 
Ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» προσέφερε το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά, σελιδοποιημένο – έτοιμο προς εκτύπωση. Το κείμενο τυπώθηκε σε 10.000 αντίτυπα για να μοιραστεί δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό της πολιτικής οδικής ασφάλειας φορείς το Δεκέμβρη του 2017. 

Τα κεφαλαία γράμματα στον αγγλικό τίτλο SaveLIVES είναι τα αρχικά των 6 αξόνων στους οποίους στηρίζεται η ολιστική προσέγγιση για την Οδική Ασφάλεια: 

Speed management (Διαχείριση της ταχύτητας) 

Leadership on road safety (Ηγεσία των φορέων για την Οδική Ασφάλεια)

Infrastructure design and improvement (Σχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών)

Vehicle safety standards (Πρότυπα ασφαλείας των οχημάτων) 

Enforcement of traffic laws (Επιβολή της νομοθεσίας για την κυκλοφορία) Survival after a crash (Επιβίωση μετά τη σύγκρουση) 

Για την έκδοση και τις δράσεις του SOS Τροχαία Εγκλήματα θα μιλήσουν Η Όλγα Ζήση από την ομάδα του Συλλόγου στα Γιάννενα, η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα και η συγγραφέας Νίκη Γιάνναρη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Πεταλούδες στην Άσφαλτο».


Live στο Παραδοσιακό Καφενείο «Μεράκι»
Ιωάννινα
more
Rock Bass Rebellious Jukebox
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Μετά τα Αφύσικα
Ιωάννινα
more
Room 52 Ola Limba Party
Πρέβεζα
more
Η Παναγία των Παρισίων
Ιωάννινα
more
Φοίβος Δεληβοριάς Live
Ιωάννινα
more
In The Heat Of The Night
Ιωάννινα
more
Έκθεση Υφαίνοντας την Ευρώπη, Υφαίνοντας τα Βαλκάνια
Ιωάννινα
more
Καφέ Αμάν στο Μαστέλο
Ιωάννινα
more
Τρίτες με Σινεμά
Ιωάννινα
more
38ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο
Ιωάννινα
more
Route 66 presents RSN
Ιωάννινα
more
Δρόμος της Νίκης
Καλπάκι
more
Dare or Dare Rock Party
Ιωάννινα
more
Ζυθορυχείο I Love 80
Ιωάννινα
more
Θυμωμένο Πορτραίτο Halloween Party
Ιωάννινα
more
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Ο Φοίνικας
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου στους Μελιγγούς
Ηγουμενίτσα
more
Λαϊκισμός και κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ιωάννινα
more
Basalto Sundays
Άρτα
more
Εισαγωγή στην Nada Yoga
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Κινηματογράφου
Ιωάννινα
more
Προβολές στο Θυμωμένο Πορτραίτο
Ιωάννινα
more
Le Zazu Drip It Episodes
Ιωάννινα
more
Funk Up Live
Πρέβεζα
more
Ο Μικάδος
Ιωάννινα
more
Prevere Latin Party
Πρέβεζα
more
Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2018
Ιωάννινα
more
Σαμψών και Δαλιδά
Πρέβεζα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Περίπατος στο παζάρι των Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
C-Drain Live
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου Δροσοπηγής
Ιωάννινα
more
Room 52 Red Caps
Πρέβεζα
more
Δικαιώματα και ιστορία της Lgbtq+
Ιωάννινα
more
Κινηματογραφικό Αφιέρωμα Ανθρώπινες Σχέσεις
Ιωάννινα
more
Βασίλης Παπακωνσταντίνου & Οδυσσέας Ιωάννου Live
Ιωάννινα
more
Rock Bass Halloween Party
Ιωάννινα
more
Έκθεση Νυφικών Primalicia
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Γυάλινα Γιάννινα
Ιωάννινα
more
Opera Chaotique Live
Άρτα
more
Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς και γονείς
Άρτα
more
Συχνά και Σπάνια Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία
Ιωάννινα
more
Σεμινάριο Ινδικής Ρυθμικής Αρμονίας
Ιωάννινα
more
Γιορτή Τσίπουρου Πλατανούσας 2018
Πλατανούσα
more
Le Zazu Blackout Nights
Ιωάννινα
more
Παίζουμε Μαζί με την Αφή
Ιωάννινα
more
Δεν είμαι εγώ
Ιωάννινα
more
Τhe Circle Orchestra Live
Ιωάννινα
more
Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι
Άρτα
more
Κρις Μπουλ & Μήτρος ft Σφαίρες Live
Ιωάννινα
more
Rumi Music Bar Όλα Ελληνικά
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Κάνε μου Τέτοια
Ιωάννινα
more
Έκθεση Χαρακτικής του Jiří Slíva
Ιωάννινα
more
Ημέρες Καριέρας 2018
Ιωάννινα
more
2η Πανηπειρωτική Οικογιορτή
Ιωάννινα
more
Liva K DJ Set
Ιωάννινα
more
Solid Buzz Live
Ιωάννινα
more
Sasquatch Live
Ιωάννινα
more
Ο Παπουτσωμένος Γάτος και ο Μάγος Τραμπαδώρ
Ιωάννινα
more
Καφρόκρεμα
Ιωάννινα
more
Παρουσίαση Βιβλίου Σινική Μελάνη
Ιωάννινα
more
Rock Bass 3 Years Anniversary Party
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Konzentrationslager Auschwitz
Ιωάννινα
more
Xylouris White Live
Ιωάννινα
more
Ποντιακή Βραδιά
Ιωάννινα
more
Milonga Alegre
Ιωάννινα
more
Phil Shoenfelt & Baron Anastis Live
Ιωάννινα
more
Trio Tenoro Live
Ηγουμενίτσα
more
ΛΕΞ Live
Ιωάννινα
more
Η Απελευθέρωση
Ιωάννινα
more
Βασίλης Λέκκας Live
Ιωάννινα
more
GrecΩ Project
Άρτα
more
Μετεκπαιδευτική Ημερίδα Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας
Ιωάννινα
more
The Moob presents How We Party
Ιωάννινα
more
Αδελφικές Σχέσεις: Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία
Ιωάννινα
more
Πέμπτη στο Γυαλί Καφενέ
Ιωάννινα
more
Babel Trio Live
Ιωάννινα
more
Above The Hood Live
Ιωάννινα
more
Crazy Bowling Fridays
Πρέβεζα
more
Mixtape The Band Live
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Ο Φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης
Ζαγόρι
more
Παρουσίαση Βιβλίου Τα Ουγγρικά Ψάρια
Ιωάννινα
more
Amron 15 Live
Ιωάννινα
more
Live στο δρύΟινο
Ιωάννινα
more
12ος Πίθηκος Live
Ιωάννινα
more
Ηλίας Καμπακάκης Live
Ιωάννινα
more
Παρέα με το Νίκο και τον Δημήτρη
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Check In Party
Ιωάννινα
more
Ο Μάγος του Οζ
Ιωάννινα
more
PocoLoco Cocktail Party
Ιωάννινα
more
Γέφυρες Ενότητας στη Συμβουλευτική
Ιωάννινα
more
Φεστιβάλ Θεάτρου Αθεράπευτων
Ιωάννινα
more
Βραδιά Καραόκε
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Λουλουδοπόλεμος
Ιωάννινα
more
Έκθεση θεατρικών κοστουμιών
Ιωάννινα
more
Ζωντανή Ελληνική Μουσική στη Στοά Λούλη
Ιωάννινα
more
3 Little Birds Party
Ιωάννινα
more
Reserved Kokomploko Jungle Edition
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Λόγια του Χτες σε Εικόνες του Σήμερα
Ιωάννινα
more