EPIRUS EVENTS
  Αναζήτηση Event
Close
Κατηγορία Τί;
Τοποθεσία Τοποθεσία;
Venue Πού;
Ημερομηνία Πότε;

Τι είναι η εβδομάδα Κινητικότητας;

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Διαιτολόγο Διατροφολόγος Ιωάννινα

Ψαροταβέρνα - Ιχθυοπωλείο Ιωάννινα

Τι είναι η εβδομάδα Κινητικότητας;

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. 
Σκοπός των δράσεων, που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
 
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
 
Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 
Για το 2018, έχει επιλεγεί ως μότο το «Συνδυάζω - Μετακινούμαι!» (Mix and Move!) εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, στη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018 με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. 
Εκτός από τις τοπικές αρχές, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής δράσεων και ενεργών πολιτών. 
 
Ο ρόλος του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι σημαντικότατος, συντονίζοντας και διαχέοντας την πληροφορία στους Δήμους της χώρας, καθώς και συνεισφέροντας στο σχεδιασμό διαφόρων δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
 
Το 2015 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 1.870 πόλεις από 45 χώρες τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. 

Το 2018 έγινε ειδική μνεία στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος διακρίθηκε στην κατηγορία μικρών πόλεων. 

Συνδυάζω - Μετακινούμαι
Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα. 
Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης.
Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Συμμετοχή Τοπικών Αρχών
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας.
Στόχος είναι η ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας άριστη κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση καθαρότερης ενέργειας, ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – τόνωση της ζωτικότητας των πόλεων, ενίσχυση των κοινωνικών συναλλαγών και δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.

Επικοινωνιακές Δράσεις

 • Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας στις ηλεκτρονικές υπογραφές όλων των υπαλλήλων των συμμετεχόντων Δήμων – Οργανισμών.
 • Διασπορά της πληροφορίας μέσα από δελτία τύπου, ιστοσελίδες  και τα κοινωνικά δίκτυα.
 • Χρήση δημόσιων οθονών, όπως π.χ. πλατφόρμες μετρό, για μετάδοση μηνυμάτων.
 • Επίσης, όπου υπάρχει δωρεάν ασύρματο δίκτυο, μεταφορά σε σελίδα με πληροφορίες για τη βιώσιμη κινητικότητα.
 • Συμμετοχή των σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας (green snake).
 • Συμμετοχή εταιρειών, επιβράβευση εργαζομένων που κινούνται βιώσιμα (ειδικές άδειες, μικρά δώρα).
 • Χορηγίες από μεγάλες εταιρείες για επιβράβευση των επιβατών των μέσων μεταφοράς και των ποδηλατών, όπως π.χ, τσάντες, δώρα βιβλία, αναψυκτικά κλπ.
 • Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα την βιώσιμη κινητικότητα.
 • Διακόσμηση των λεωφορείων και λοιπών μέσων μεταφοράς με αφίσες.
 • Ειδικά εισιτήρια για την εβδομάδα κινητικότητας. Κατασκευή mobile apps για smart phones.

Δράσεις Πεδίου

 • Χάραξη και σήμανση ποδηλατοδρόμων για νέες ή βελτιωμένες υποδομές για ποδήλατα
 • Προγράμματα ξεναγήσεων για πεζούς ή ποδηλάτες  από εθελοντές των Δήμων (walking bus).
 • Δηµιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδροµών σε ζωτικές περιοχές των πόλεων, θαλάσσια µέτωπα, µνηµεία, ιστορικούς τόπους, κ.α.
 • Διευκόλυνση της πρόσβασης σε κάθε σηµείο της πόλης, δηµιουργία διαδροµών σύνδεσης και αύξηση του αστικού τουρισµού.
 • Δωρεάν γραμμές λεωφορείων σε αρχαιολογικούς χώρους / πάρκα.
 • Δείγμα πάρκου έκτασης όσο μια θέση στάθμευσης (parking park) και εγκατάστασή τους σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
 • Επανασχεδιασμός χρήσης δρόμων ή μείωση λωρίδων κυκλοφορίας και διοργάνωση αθλητικών αγώνων, αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς κλπ.
 • «Λευκές Νύχτες» σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια. Υλοποίηση πολιτιστικών γεγονότων στους δρόμους, όπως π.χ. συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα και ειδικές εκπτώσεις σε ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες μέσων μεταφοράς.
 • Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας, καθορισμός  γειτονιών «χωρίς αυτοκίνητο», δηµιουργία ζωνών χαµηλών εκποµπών.
 • Οδηγός μετακίνησης των τουριστών με τα μέσα μεταφοράς (δυνατότητα χρήσης μέσων μεταφοράς με κάρτα ξενοδοχείου κλπ).
 • Διοργάνωση μεγάλης συναυλίας, πικνίκ, χορού στο κέντρο της πόλης.
 • Κατασκευή θέσεων parking ποδηλάτων.
 • Δημιουργία υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 • Αποτύπωση των δράσεων σε διαδραστικούς χάρτες, ποδήλατο-λεωφορειόδρομοι, φεστιβάλ κλπ.
 • Βελτίωση υποδομών (νέες πεζογέφυρες, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ) - Δημιουργία ή επέκταση πεζοδρόμων.
 • Επέκταση ή δημιουργία νέων πράσινων διαδρομών
 • Βελτίωση και επέκταση δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας (δημιουργία λεοφωρειοδρόμων, νέες στάσεις, νέες γραμμές κλπ).
 • Χρήση οικολογικών μέσων για το στόλο της δημόσιας συγκοινωνίας.
 • Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία.
 • Δημιουργία σταθμών στάθμευσης για μετεπιβίβαση σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας.
 • Νέο συγκοινωνιακό σχέδιο: κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων.
 • Δημιουργία πεζοδρομίων "αφής" (με ανάγλυφα σχέδια για τυφλούς κλπ) - ράμπες για αμαξίδια αναπήρων - επέκταση και μείωση ύψους πεζοδρομίων.
 • Δημιουργία κέντρων μετακίνησης και διαδικτυακών υπηρεσιών πληροφόρησης (π.χ. σχεδιαστής διαδρομής).
 • Μόνιμη απαγόρευση οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
 • Ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στους δημόσιους χώρους.
 • Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών.

Οποιαδήποτε απορία έχετε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μπορείτε να συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της δράσης: http://www.mobilityweek.eu/

Για να δείτε ποιοι δήμοι και ποιες πόλεις συμμετέχουν στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Συγκεκριμένα για το Δήμο Ιωαννιτών, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Τροχαία Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων (ΛΕ.Μ.Ι,) η ΜΟΤ.Ο.Ε, το Ινστιτούτο Μοτοθέσις και τον Πανελλήνιο  Σύλλογο SOS-Τροχαία εγκλήματα, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση  την Τετάρτη 19/09/2018 στην πλατεία Πύρρου, από τις 19:00 έως και 23:00.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες της περιοχής μας, αλλά και τα μικρά παιδιά, για την τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τις επιπτώσεις που μπορεί  να φέρει ένα τροχαίο ατύχημα και την σωστή ενημέρωση και αποφυγή αυτών. Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων και τα μέλη της Λέσχης ΛΕ.Μ.Ι, και μέλη του ινστιτούτου Μοτοθέσις, θα  προβάλουν σε video wall θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια, θα γίνει διανομή έντυπου υλικού, δίνοντας βάση κυρίως στην ενημέρωση μικρών παιδιών για την χρήση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, δίκυκλων οχημάτων και του εξοπλισμού ασφαλείας.

Την ίδια μέρα στις 19.00 στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα « SaveLIVES” που πρωτοπαρουσιάστηκε  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη Βουλή των Ελλήνων το 2017. 

Το «Save LIVES – μια δέσμη μέτρων για την Οδική Ασφάλεια» εκδόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2017. 
Ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» προσέφερε το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά, σελιδοποιημένο – έτοιμο προς εκτύπωση. Το κείμενο τυπώθηκε σε 10.000 αντίτυπα για να μοιραστεί δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους στο σχεδιασμό της πολιτικής οδικής ασφάλειας φορείς το Δεκέμβρη του 2017. 

Τα κεφαλαία γράμματα στον αγγλικό τίτλο SaveLIVES είναι τα αρχικά των 6 αξόνων στους οποίους στηρίζεται η ολιστική προσέγγιση για την Οδική Ασφάλεια: 

Speed management (Διαχείριση της ταχύτητας) 

Leadership on road safety (Ηγεσία των φορέων για την Οδική Ασφάλεια)

Infrastructure design and improvement (Σχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών)

Vehicle safety standards (Πρότυπα ασφαλείας των οχημάτων) 

Enforcement of traffic laws (Επιβολή της νομοθεσίας για την κυκλοφορία) Survival after a crash (Επιβίωση μετά τη σύγκρουση) 

Για την έκδοση και τις δράσεις του SOS Τροχαία Εγκλήματα θα μιλήσουν Η Όλγα Ζήση από την ομάδα του Συλλόγου στα Γιάννενα, η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα και η συγγραφέας Νίκη Γιάνναρη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Πεταλούδες στην Άσφαλτο».


Kubik Casa de Papel Party
Ιωάννινα
more
Ένα Δέντρο μια φορά
Άρτα
more
4 Years Birthday Party
Ιωάννινα
more
Το «Ηπειρώτικο Μοιρολόι» επιστρέφει στην Ήπειρο
Ιωάννινα
more
Felony Case Live στο Ξωτικό
Ιωάννινα
more
Χριστούγεννα στο Ιστορικό Κέντρο των Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
OffBeat Take Over Tour
Ιωάννινα
more
Denoar 80
Ιωάννινα
more
Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Ο Φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης
Ζαγόρι
more
Denoar Greek Music Night
Ιωάννινα
more
Lake
Ιωάννινα
more
Θα έρθει κάνας άνθρωπος σήμερα;
Ιωάννινα
more
10 Years Basalto
Άρτα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Δείξ’ το με ποίηση
Ιωάννινα
more
Denoar Signature Fridays
Ιωάννινα
more
Gus G Live
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Λουλουδοπόλεμος
Ιωάννινα
more
Ομάδα συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης για εγκύους
Ιωάννινα
more
The Epic Party
Ιωάννινα
more
Μουσική, Υγεία, Λόγος & Τέχνη
Ιωάννινα
more
Αρμονικές Χαράξεις. Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι
Ιωάννινα
more
Caveman
Ιωάννινα
more
Ζωντανή Ελληνική Μουσική στη Στοά Λούλη
Ιωάννινα
more
Room 52 presents Χρύσπα Live
Πρέβεζα
more
Η Κιβωτός του Ζάρα
Ιωάννινα
more
No Filter Stand Up Comedy
Ιωάννινα
more
Χριστουγεννιάτικο Bazaar
Ιωάννινα
more
Khaossia Live
Ιωάννινα
more
Bad & Boujee
Ιωάννινα
more
Χατ Τρικ Live
Ιωάννινα
more
Mixtape The Band Live
Ιωάννινα
more
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας & Οι Περιπατητές Βυθού στο Μαστέλο
Ιωάννινα
more
Nikos Diamantopoulos DJ Set
Άρτα
more
Ζυθορυχείο I Love 80
Ιωάννινα
more
Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο
Ιωάννινα
more
Trio Tenoro Live
Ηγουμενίτσα
more
Fogg
Άρτα
more
PocoLoco Cocktail Party
Ιωάννινα
more
Rock Bass Set For Party
Ιωάννινα
more
The Moob presents How We Party
Ιωάννινα
more
Amron 15 Live
Ιωάννινα
more
Rock Bass Σκυλάδικό VS Metal Party
Ιωάννινα
more
Ελληνικό Μεσημέρι στο Equus+
Ιωάννινα
more
Το Παλτό
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Περίπατος στο παζάρι των Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
Εικαστική Έκθεση Alfredo Romano
Ιωάννινα
more
Δημήτρης Υφαντής & Funday Live
Ιωάννινα
more
20 Χρόνια Τσιπουράδικο η Δωδώνη
Ιωάννινα
more
Λαϊκή Ρεμπέτικη Βραδιά
Ιωάννινα
more
Παναγιώτης Μπερλής Live
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Αγνής Παπαβρανούση
Ιωάννινα
more
Παραμονή Χριστουγέννων & Ρεβεγιόν στο δρύΟινο
Ιωάννινα
more
Η Ψεύτρα... και οι άλλοι
Παραμυθιά
more
Jazz Quartet Live
Ιωάννινα
more
Ρεσιτάλ Πιάνου
Ιωάννινα
more
Έκθεση Φωτογραφίας Ενοίκων Νέας Αρχής
Ιωάννινα
more
Ομαδική Έκθεση Art19
Ιωάννινα
more
PocoLoco Birthday Party
Ιωάννινα
more
Basalto Sundays
Άρτα
more
Ζυθορυχείο Black & White Christmas
Ιωάννινα
more
Goin Through Live
Ιωάννινα
more
Πέμπτη στο Γυαλί Καφενέ
Ιωάννινα
more
Prevere presents Junior Pappa
Πρέβεζα
more
Merry Salsa Latin Party
Πρέβεζα
more
Γιάννης Αγγελάκας & Παύλος Παυλίδης Live
Ιωάννινα
more
Taiga Disco Club Christmas Classics Party
Ιωάννινα
more
BlackList The Party
Ιωάννινα
more
6 Χρόνια Μποτίλια στο Πέλαγος
Πρέβεζα
more
Δήμητρα Γαλάνη Live
Ιωάννινα
more
Κινηματογραφικό Αφιέρωμα 1 Αιώνας Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Ιωάννινα
more
LT Club Winter Friyay! Party
Ιωάννινα
more
Deja Vu Pre Christmas Party
Ηγουμενίτσα
more
West Coast Live
Άρτα
more
George Gakis Live
Άρτα
more
Η Μωβ Ομπρέλα
Ιωάννινα
more
Το Όνειρο της Πέππα
Ιωάννινα
more
Jimko Live
Ιωάννινα
more
House Sessions
Άρτα
more
Χριστουγεννιάτικη Ακροβατική παράσταση: «Αστερόσκονη»
Ηγουμενίτσα
more
ELF Project Live
Ιωάννινα
more
Rock Oversose Party
Άρτα
more
Basdanis Bros & Friends Live
Ιωάννινα
more
Greek Stories
Ιωάννινα
more
Indian Rock Overdose Party
Ιωάννινα
more
Κώστας Μαρτάκης Live
Ιωάννινα
more
Χριστουγεννιάτικο Party στο Μικρόπολις
Ιωάννινα
more
Κώστας Αντύπας Live
Πρέβεζα
more
Μια Παρέα, Μια Μουσική
Ιωάννινα
more
Η Κομπανία Βέρδη συναντά τον Νίκο Δάσκαλο στα Ιωάννινα!
Ιωάννινα
more
PocoLoco Taco Tuesday
Ιωάννινα
more
Room 52 Hangover Party
Πρέβεζα
more
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων
Ιωάννινα
more
Rebetiko in process
Ιωάννινα
more
Old Town Music Bar Check In Party
Ιωάννινα
more
Έκθεση Νυφικών Primalicia
Ιωάννινα
more